Skip to main content

També han respost...

Mònica Estruch: 'Per què les revistes infantils sobreviuen en un món ple de pantalles?'

| Respostes amb criteri

Ben aviat, les revistes i els llibres infantils en paper esdevindran un oasi enmig de l’univers digital per on es mouen els nostres infants i adolescents. Reben tants i tants estímuls i és tan potent el que els arriba per Internet, que a vegades sembla increïble que els projectes editorials puguin sobreviure. Però, justament, un dels motius de pervivència és aquesta voluntat de ser oasis, de ser refugis on els infants puguin desaparèixer, abduïts per històries, aventures, jocs o historietes de còmic. Quan va néixer Cavall Fort, enguany farà seixanta-dos anys, aquesta dicotomia no existia. Hi havia altres necessitats, aleshores, i la principal era que la revista fos una eina perquè els infants poguessin llegir en català. Però que Cavall Fort fos un espai de gaudi i de diversió era un objectiu que, sis dècades més tard, continua essent vigent.

Les revistes infantils com El Tatano o Cavall Fort són una bona porta d’entrada a la lectura per als infants. El fet que hi trobin textos ben diferents (contes, articles, entrevistes...), més llargs o més curts, il·lustrats, històries i tires de còmic... fa que cadascú pugui satisfer el seu interès a mida. I les revistes en paper permeten tenir aquesta experiència lectora que tants experts diuen que és necessària per a aprendre a llegir bé, per a entendre, per a observar, per a viure amb una mica més de calma. A més, als infants els fascina la màgia de girar fulls amb les mans i llegir i mirar un còmic en una pàgina impresa, uns gestos i lectures ben diferents de la visualització en pantalla; no és el mateix això que haver d'anar desplaçant amb els dits les vinyetes per la pantalla per poder-lo llegir.

Endinsar els més menuts en la lectura acompanyada i veure que, a poc a poc, agafen autonomia és un plaer per a petits i grans. Per als nens, perquè veuen que la lectura els obre mil finestres a nous mons, i als grans perquè ens entusiasma veure que llegir els fa créixer!


monica estruch fotoMònica Estruch Axmacher (Barcelona, 1972). Llicenciada en Filologia Catalana (UAB). Editora des de l’any 2000. Actualment és directora d’Edicions Cavall Fort, que edita les revistes Cavall Fort i El Tatano.

També han respost...