Skip to main content

També han respost...

Fina Marimon: 'Cal repensar l’estratègia de país?'

| Respostes amb criteri

Fa molt de temps que arrosseguem una estratègia d’alliberament nacional que beu d’un activisme polític exclusivament resistencialista. Amb resultats desiguals i a remolc sovint de la conjuntura partidista —tant d’aquí com d’Espanya— l’acció reactiva no acaba de donar-nos l’empenta definitiva precisament perquè, fora de moments comptats, no ens ha permès mai dur la iniciativa d’aquest enfrontament.

Això es palesa sobretot en la dinàmica de construcció nacional (llengua, referents, autocentrament…) on l’activisme de no fa gaires anys ha perdut eficàcia davant els canvis socials profunds que ha patit el nostre país.

És clar, doncs, que no només ens cal refer l’estratègia sobiranista, sinó que és indispensable canviar la mirada amb la que ens hi encarem. Les tàctiques partidistes actuals i el seguidisme amansit que en fa la societat civil potser ens duran a la independència però al preu inassumible d’haver perdut el país i la llengua pel camí. En aquest aspecte serà molt interessant comprovar si aquesta nova fornada d’intel·lectuals sacseja el panorama amb idees fresques que trenquin la dinàmica de la resignació.


Fina Marimon 2 Fina Marimon i Esteve (Vilafranca del Penedès, 1964). És membre de la Comissió Onze de Setembre del Penedès, fundadora del moviment de Marxes de torxes per la independència i organitzadora de les jornades Repensem-nos.

També han respost...