Skip to main content

També han respost...

Joan Matamala: 'Podríem dir que a Girona la Setmana del Llibre en Català dura tot l'any?"

| Respostes amb criteri

La Setmana del Llibre en Català, és una iniciativa molt lloable que fa molts anys que se celebra i que permet presentar bàsicament les novetats de la temporada i fer promoció de la lectura en català. A la llibreria Les Voltes, però, aquesta tasca la fem tot l'any, de gener a desembre i ho estem fent des del dia que vàrem néixer, l'any 1963, ara fa tot just seixanta anys!

La iniciativa va néixer d'un projecte col·lectiu de 43 persones amb l'objectiu de promocionar els pocs llibres en català que el règim franquista començava a deixar publicar. Des dels inicis, doncs, la llibreria Les Voltes ha portat a terme una tasca de difusió, promoció i conscienciació de la llengua catalana utilitzant el llibre com el mitjà més adient. I aquesta tasca la continuem fent des de fa seixanta anys in'ampliem els instruments i les eines per a dur-la a terme.

El desembre del 2013 vàrem constituir la Fundació Llibreria Les Voltes amb la finalitat que quedés ben palès que mai la venda de llibres havia sigut un negoci particular, si no que va néixer com un projecte col·lectiu malgrat que durant decennis el Sr. Feliu Matamala se'n va fer càrrec fins al darrer dels seus dies. Sempre ha estat una eina per defensar la nostra cultura i la nostra nació. Amb la constitució de la fundació varen arribar nous projectes i nous objectius com ajudar el moviment independentista a créixer amb diverses iniciatives. Creiem fermament que no hi ha millor instrument per a defensar la llengua que tenir un estat propi que la defensi, i no com ara, que tenim un estat malaltissament obstinat a destruir-la.

De fa tres anys, però, veient els esdeveniments polítics i la constatació que la independència del país pot anar per molt llarg, vàrem decidir orientar tots els nostres esforços a defensar activament la llengua i vàrem crear el projecte de Les Voltes Educa, que pretén configurar un espai de referència de tota la comunitat educativa catalana organitzant cursos de formació que s'imparteixen en format presencial o en línia, però sempre en directe. El projecte està ubicat a la ciutat de Girona, malgrat adreçar-se a tot el país. Siguin qui siguin els destinataris d'aquests cursos, sempre hi introduïm un apartat on parlem de llengua i del seu ús social, per tal que els alumnes prenguin consciència de l'emergència que pateix el català a tots nivells.


Les Voltes Educa persegueix sis objectius concrets:


-Organitzar activitats de formació continuada sobre educació.
-Crear un banc de recursos per a la divulgació en matèria d'educació.
-Construir un focus de coneixença i lligams entre els diferents membres de la comunitat educativa.
-Gestionar escoles bressol de 0 a 3 anys on aplicar un projecte educatiu propi i que tingui la llengua també com a objectiu.
-La promoció de l'Escola de Lectura, on la comprensió lectora sigui el focus
principal.
-La recent obertura de la nova llibreria especialitzada en el món educatiu amb la voluntat d'esdevenir un referent en la formació continuada per a mestres, professors, alumnes i pares.

Amb la creació del projecte de Les Voltes Educa, hem ampliat els nostres horitzons i hem obert un nou establiment a Girona dedicat exclusivament als infants i joves. Volem que a Les Voltes Educa sentin que és un espai per a ells, on tot està pensat i fet per fer-los sentir còmodes, que amb el nostre tracte proper i amable els puguem influir ajudant-los a escollir la lectura més adequada per a cada mainada i adolescent.


La nostra voluntat, doncs, és la de continuar la tasca de defensa de la llengua catalana promovent el seu coneixement, el seu ús social i conscienciant als nostres conciutadans que estem en emergència lingüística. I això, cal fer-ho cada dia de l'any.


Joan Matamala 2Joan Matamala i Alzina (Girona, 1959). Empresari i president de la Fundació Llibreria Les Voltes@joan_matamala

També han respost...