El president Quim Torra participa en el lliurament d’insígnies commemoratives de la Creu de Sant Jordi a Voluntaris de Protecció Civil del Bages

El dissabte 21 de gener el president Quim Torra va participar en l’acte simbòlic de lliurament d’unes insígnies commemoratives de la Creu de Sant Jordi que el Govern de Catalunya va atorgar l’any 2021 es va atorgar als voluntaris de Protecció Civil, que es va celebrar a la Sala de plens de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. El president es va mostrar molt content d’haver pogut participar en aquest reconeixement a la tasca que duen a terme les persones del cos de Protecció Civil, concretament els voluntaris de les poblacions de Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet i Sant Joan de Vilatorrada.

Amb la distinció de la Creu de Sant Jordi el Govern reconeixia la tasca de servei a la societat en situacions de risc i d’emergència, de les quals la pandèmia n’havia estat una mostra significativa, i per la tasca altruista de servei a la ciutadania que exerceix el col·lectiu de voluntaris de protecció civil.

 

Ni França, ni Espanya: Independència Països Catalans

El dia 19 de gener el president Quim Torra va participar en la mobilització independentista convocada pel Consell de la República, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i més de 30 entitats més, amb motiu de la cimera hispano-francesa que es va celebrar al Palau Nacional de Barcelona. L’històric lema independentista de ‘Ni França, ni Espanya: Països Catalans’ es va tornar a sentir amb força per protestar per la presència provocadora a Barcelona dels presidents dels governs espanyol i francès, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron.

La convocatòria, que es va fer sota les mítiques i reconstruïdes columnes de Puig i Cadafalch i que va omplir l’avinguda de Maria Cristina, va aplegar més de 30.000 persones vingudes d’arreu del país, per deixar ben clar que 'Aquí no s'ha acabat res!', en referència a les declaracions del president espanyol que deia que el procés independentista ja s’havia acabat.

20230119 mani cimera 2

Carrasco i Formiguera, pensament i acció

El dimecres dia 11 de gener el president Quim Torra va participar en la presentació del llibre "Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció" (Viena Edicions, 2022) de l’historiador Lluís Duran. Precisament, el president Torra fou l’encarregat d’escriure el pròleg del llibre. L’acte es va fer a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona, i va comptar també amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i d’un dels nets de Carrasco i Formiguera, Manel Martí, a més a més de l’autor.

Totes les intervencions van destacar la ingent tasca de recerca i investigació que havia fet l’historiador Lluís Duran, a còpia d’anys i de dedicar-hi moltes hores de feina. Tothom va coincidir en l’excel·lència del llibre i en el fet que es tractava d’una gran obra i una magnífica eina per a tothom qui volgués aprofundir en el coneixement de la trajectòria i l’evolució del pensament i ideari polític de Manuel Carrasco i Formiguera, com a patriota de referència i com un dels polítics que ha deixat una empremta més profunda en la història de Catalunya durant la primera meitat del segle XX.

"Si ajuntem l'esforç de tots, sense por a dificultats i amb generositat de tots els sacrificis, no haurem de trigar a recollir el fruit i veurem sortir, per a la nostra pàtria, per a Catalunya, l'alba resplendent de la seva independència". Manuel Carrasco i Formiguera

20230111 acte Carrasco i Formiguera

Crida a participar a la mobilització contra la cimera hispano-francesa el 19-G

Comunicat del president Quim Torra i Pla

El procés d’independència no s’ha acabat per l’única raó que encara no som una República independent. Fins que això no sigui una realitat, el moviment independentista català continuarà la seva lluita per la llibertat al marge del suport institucional que pugui tenir en cada moment. Els veritables protagonistes i motor del moviment independentista no són els partits sinó la ciutadania organitzada. Ha estat així des de les consultes populars fins al Primer d’Octubre, passant per les històriques mobilitzacions al carrer.

La reunió bilateral del president espanyol Pedro Sánchez amb el president francès Emmanuel Macron a Barcelona és una provocació que pretén oferir la imatge d’una victòria contra els demòcrates catalans que ni s’ha produït ni es produïrà. I és per això que cal una mobilització massiva que ens retorni a la dinàmica d’activació que va permetre arribar més lluny que mai. Ni les renúncies dels partits i governs ni les fantasies del president Sánchez no aconseguiran situar-nos en la conformitat autonòmica a què uns i altres ens volen condemnar.

Com a 131è president de la Generalitat de Catalunya, faig costat a la convocatòria anunciada per l’Assemblea Nacional Catalana, l’Òmnium Cultural i el Consell de la República contra la cimera hispano-francesa del dijous 19 de gener a Barcelona. Ha de ser una mobilització on el clam d’independència ressoni com ha ressonat durant anys als nostres carrers. Cal convertir la provocació del president Sánchez en l’esca d’un nou cicle de mobilització popular.

Demostrem que la independència és encara l’únic projecte viable per a Catalunya. Diguem ben clar que la via autonòmica no ens ofereix cap solució per als desafiaments econòmics, socials, culturals i lingüístics de la societat catalana. Recuperem el fil que ens ha de portar a proclamar una República Catalana lliure.

Quim Torra i Pla
131è president de la Generalitat de Catalunya

Girona, 9 de gener de 2023

“El Nadal que no vam tornar a casa”

El divendres 16 de desembre, el president Torra participà en el recital que sota el títol ‘El Nadal que no vam tornar a casa’,  feia referència a la història del primer Nadal d’exili, el Nadal del 1939, i els actuals d’exili i presó del 2017 al 2022.

D’ençà del 2010, que aquest recital es fa cada any per Nadal en una població diferent. Enguany se celebrà a Girona, organitzat per la Delegació del Gironès d’Òmnium Cultural. De fet, aquest espectacle ja s’havia previst de fer a Girona el Nadal de 2022, però es va haver de suspendre per les mesures de prevenció de la Covid-19. El recital es dugué a terme a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè de Girona, a les 7 del vespre. 

En aquest recital el president Quim Torra feu de rapsode, acompanyat del tenor Jordi Cortada i del pianista Josep Buforn, i al llarg de la vetllada van fer lectura i van interpretar les següents cartes i peces musicals:

-Un Nadal a 30 graus a l’ombra, Francesc Trabal

-L’emigrant (lletra de Jacint Verdaguer i música d’Amadeu Vives)

-Nadal a Barcelona, Eugeni Xammar

-Cançó de comiat (lletra de Trinitat Catasús i música d’Eduard Toldrà)

-Les postes de sol a Sant Cebrià, F. García Trabal

-La mare de Déu (popular catalana)

-Morts allà baix, Agustí Bartra

-Cantique de Noël (lletra de Mary Cappeau i música d’Adolphe Adam)

-Hores d’Argelers, Joan Ferrer

-El noi de la mare (popular catalana)

-Carta oberta a la meva mare, Xavier Benguerel

-El cant dels ocells (popular catalana)

20221216 concert de Nadal

En el següent vídeo es pot veure un fragment de la representació que es feu l’any 2020 a Sant Just Desvern.

https://www.youtube.com/watch?v=xf-4wgUuSOU

Retrobaments a Brussel·les

El dilluns dia 28 de novembre el president Torra va viatjar a Brussel·les per retrobar-se amb el president Carles Puigdemont, la consellera Ponsatí i el conseller Antoni Comin, que encara romanen exiliats a conseqüència de la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme català.

Sengles reunions van ser molt profitoses i van servir per poder tenir un intercanvi d’impressions per a copsar la situació actual i les expectatives de la lluita independentista de cara el futur pròxim.

20221128 Brusselles 3

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

131president@gencat.cat

Seguiu-nos