El retrobament de Pla i Xammar a Catalunya

Havien estat grans amics, havien viatjat plegats a l’URSS i per mitja Alemanya, havien batallat per les mateixes causes, fins i tot signant alhora els articles, en el periodisme i en el catalanisme. S’admiraven. És coneguda l’opinió de Pla: “En Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats. És l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast. És, encara, la naturalesa d’home més humana que he tractat, la persona menys primària, el senyor que té la raó més desperta i l’enteniment més clar.” I no menys elogiosa és la consideració que fa Xammar del de Llofriu: “Si em prometeu que no ho heu de fer córrer, us diré que sou l’únic català que sap escriure. Em direu en Carner, naturalment, i jo us diré que teniu raó. Però en Carner és principalment un poeta i, a la prosa, les seves voies d’approche, que diem els francesos, són infinitament menys directes que les vostres. El senyor Pujols és un cas que cau fora de la llei general. Els demés són –o som– unes coques.” (podeu acabar de llegir l'article sencer en aquest enllaç)

(Article publicat a la secció 'Memòria d'un instant' a El Punt Avui el diumenge 21 de maig de 2023)

El Punt Avui

Cuidem la gent que ens cuida?

Aquests primers mesos del 2023 he tingut l’oportunitat de reunir-me amb entitats del tercer sector perquè, més enllà de visites, converses i activitats en què he pogut participar aquests últims anys, volia escoltar quina era la seva situació passada la pandèmia de covid-19. Just abans de l’esclat de la pandèmia, havíem posat en marxa el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat i les urgències que vam haver d’atendre el 2020 en van frenar l’activació. Amb tot, la conversa amb aquestes entitats m’ha servit per completar algunes idees que ja he anat coneixent aquests últims anys sobre l’estat del sector en la sortida de la pandèmia. I és per això que vull compartir algunes reflexions obertament. (acabeu de llegir l'article en aquest enllaç a ElNacional.cat)

Conversa sobre 'Les hores noves' de Julià Guillamon

En el marc del 10è Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, el president Quim Torra va intervenir en la presentació del llibre Les hores noves (Editorial Anagrama, 2022), de Julià Guillamon, que es va dura terme el divendres dia 5 de maig a la Casa de la Paraula de Santa Coloma.

(Foto: Ajuntament de Santa Coloma)

20230505 Llibre Julia Guillamon

 

Acte amb la gent compromesa de Llavaneres

El dimarts 2 de maig el president Quim Torra fou convidat a participar en un acte organitzat pel Consell de la República i l’Assemblea Nacional Catalana a Sant Andreu de Llavaneres.

Abans de l’acte el president Torra fou rebut pel batlle de Llavaneres, Sr. Nani Mora, que el convidà a visitar l’Ajuntament i a signar el llibre d’honor. Posteriorment, el president es desplaçà al Casal de Llavaneres, on també fou rebut per membres de la junta de l’entitat abans de començar la seva conferència sobre la situació actual de la lluita independentista.

20230502 acte Llavaneres

Conferència amb Josep Costa a Cassà de la Selva

El divendres 28 d’abril, el president Quim Torra i el qui fou vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, van participar en un acte a Cassà de la Selva, organitzat pel nucli local de l’Assemblea Nacional Catalana.

L’acte es va celebrar a l’Auditori Salvador Coma, que va quedar ple de persones que tenien interès a sentir l’opinió dels dos independentistes que, al llarg de la conversa, van expressar el seu punt de vista coincidint en el fet que per a assolir la independència és imprescindible que la ciutadania torni a prendre la iniciativa i passi a l’acció.

(Nota: la fotografia que il·lustra aquest article és del diari Cassà Digital)

20230428 Cassa Selva

Reivindiquem la figura de Carrasco i Formiguera a Sants

El dimecres 26 d'abril el president Quim Torra va participar en la presentació del llibre 'Manuel Carrasco i Formiguera - Pensament i acció' en el marc dels Capvespres oberts de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, que es va celebrar a la Seu de la CAL al carrer Olzinelles del barri de Sants.

20230426 presentacio llibre Carrasco Sants

L'acte fou organitzat per la CAL amb el suport d'altres entitats com l'associació Més junts sempre anem més lluny, i les delegacions locals de Sants-Montjuïc del Consell Local de la República, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural entre altres. A part de la intervenció del president Torra i de l'autor del llibre, Lluís Duran, l'acte, que fou moderat per Albert Forcades, també va comptar amb les intervencions Manuel Martí i Carrasco en nom de la família, del president de la CAL, Jaume Marfany, i del president de la delegació d'Òmnium, Frederic Zorrilla.  

Abans de l'acte el president també va intervenir en un programa a l'emissora local Sants3Ràdio.

20230426 Carrasco Sants 3

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos