Skip to main content

També han respost...

Miquel Carbonell: 'Com cal reaccionar a la censura i les cancel·lacions dels ajuntaments i institucions de l'extrema dreta?'

| Respostes amb criteri

Més enllà del sector cultural que és ampli, divers i no sempre ben avingut, potser la pregunta que ens hem de fer és: que hem de fer les persones i formacions que a través del nostre art defensem que un món millor és possible? Un món més just on desenvolupar la creativitat no sigui una carrera d'obstacles contra els polítics de torn que utilitzen la cultura com una eina per alienar els ciutadans, convertint-los en mers espectadors, quan la veritable Cultura és integradora, és participativa i emancipadora; o contra un oxímoron anomenat "Indústries Culturals" que la converteixen en un producte.

Personalment, crec que amb independència de les accions col·lectives que estan molt bé i donen visibilitat a la marginació ideològica. Se'ns margina, invisibilitza i en els pitjors casos, tractant-nos com a delinquents, se'ns intenta reprimir fins i tot amb la presó, això en cap cas ens ha d'animar a l'autocensura, ans al contrari. Per al tema de les cancel·lacions ja hi ha la llei de contractació artística d'obligat compliment. Trobo que l'actitud individual ha de ser ferma, conscients que no tenim més força que la raó, que la cultura ha de ser revolucionària, que ens fa lliures i que exercitar aquesta llibertat no és una opció.

El grup Al-Mayurqa va néixer el 1985 com a necessitat vital, per poder expressar-se lliurement, reivindicant el dret l'autodeterminació, a poder viure en català, a valorar el respecte per la natura, etc. Patírem en més d'una ocasió la marginació/censura d'algun mitjà de comunicació o bé l’exclusió per part de l'ajuntament, dels processos de contractació per a les festes populars de la ciutat durant dues legislatures. Un ferm convenciment que la llibertat d'expressió està per sobre de modes i governs, ens ha permès arribar fins aquí, fruit d'aquesta determinació l'enyorat Toni Roig l'any 2007 va escriure la cançó que a la seva tornada diu: “No ens fareu callar malgrat ens segueu la vida” només l'estima del públic i el suport de les entitats socials, ens ha permès arribar fins aquí, tanmateix, no callarem.


Miquel Carbonell Miquel Carbonell Amer (Mallorca, 1960). @MiquelCarbonel2 Membre fundador del grup de música d'arrel Al-Mayurqa

També han respost...