Skip to main content

La flama de tot un poble en moviment

Ara fa un parell d’anys, en aquest mateix web, vam publicar l'article Celebrem Sant Joan, la Festa Nacional dels Països Catalans que us convidem a rellegir perquè conté un recull d’informació sobre els principals actes que es fan arreu del país amb motiu del solstici d’estiu i la festa de Sant Joan.

L’escrit d’enguany el centrem en els actes que es fan entorn de la Flama del Canigó, per ajudar a fer-ne difusió i convidar tothom a participar-hi. L’ideal és que cadascú participi en els actes que es fan al seu entorn més proper (i, si no se’n fan, que procuri que se n’organitzi algun de cara a l’any vinent, lògicament), però aquest tipus d’actes també són una bona oportunitat per visitar alguna altra població i retrobar-se amb companys i amics i conèixer gent nova. Òmnium Cultural és una de les entitats que s’encarrega de la coordinació dels actes de la Flama del Canigó i ens ofereix un mapa de les rutes i activitats previstes, que podeu consultar per mirar quines són les que teniu més a la vora.

La Flama és un símbol d’unitat dels Països Catalans i sempre s’ha escampat i fet arribar, tant com s’ha pogut, arreu de la nació. També són les entitats germanes d’Òmnium Cultural, com l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, que formen la Federació Llull, les que s’encarreguen de coordinar els actes distribució i rebuda de la Flama del Canigó a Mallorca i a les comarques del País Valencià. En els següents enllaços hi trobareu informació d'alguns dels actes previstos per enguany, com a mostra:

-Tot a punt per a rebre la Flama del Canigó a 38 municipis de Mallorca

-La Flama del Canigó arriba de nou al País Valencià 

-La Flama del Canigó arriba a l’Alguer per Sant Joan

20230623 Flama Canigo 5

20230623 Flama Gandia  

També us convidem a llegir el missatge de la Flama del Canigó que enguany ha escrit des de Brussel·les el conseller a l’exili Lluís Puig, i que és un dels textos que es llegirà públicament en la majoria de rebudes de la Flama i abans d’encendre les fogueres al llarg i ample del nostre país.

Prèviament als actes de rebuda de la Flama, que es fan la tarda-vespre del dia 23, s’haurà fet l’acte de regeneració de la Flama al cim del Canigó i la distribució mitjançant diverses rutes que la duran arreu del país. En aquest enllaç del web de Tradicat, podeu consultar les rutes que parteixen del Coll d’Ares, on durant tot el dia 23 se celebren diverses activitats i en les quals el president Torra hi va participar l’any passat

20230623 Flama Canigo 6

La participació als actes de pujada i baixada de la Flama al cim del Canigó els darrers anys s’ha restringit molt, i enguany encara més amb motiu de la sequera generalitzada que pateix el país. Però a Catalunya Nord la Festa de Sant Joan se celebra intensament a tots els pobles i ciutats, amb actes destacables com la rebuda que es farà a Vilafranca de Conflent o la revetlla que es farà al barri del Vernet de Perpinyà.

20230623 Flama Canigo 4

20230623 Flama Canigo Vernet 1

I mirarem de celebrar Sant Joan com cal, a tot el país, perquè per això és la Festa Nacional dels Països Catalans, però sense oblidar que, de la mateixa manera que per celebrar la collita prèviament hi ha hagut molta feina de llaurar, sembrar, regar, segar..., nosaltres també hem de treballar de valent, i més que mai, per fer front a la castellanització i francesització del nostre país que, després dels resultats electorals i de tants pactes vergonyosos, intentarà fer una nova embranzida des de les institucions que han ocupat i nosaltres estem obligats a fer-hi front des de tot arreu.

Celebrem Sant Joan, la Festa Nacional dels Països Catalans

Després de la retransmissió simultània a les televisions públiques del país del magnífic lliurament dels Premis El Temps de les Arts, que ens va permetre sentir tots els accents de la nostra llengua i viatjar de punta a punta del país sense moure’ns de casa, ve molt de gust compartir informacions o detalls relacionats amb Sant Joan, per reforçar-ne la consideració de Festa Nacional dels Països Catalans. Fem només unes pinzellades i hi afegim alguns enllaços per a qui vulgui aprofundir una mica més.

1 La Flama del Canigó

A la pàgina dedicada a la Flama del Canigó, al web d’Òmnium Cultural, hi trobareu molta informació relativa a aquesta celebració, com la història, les rutes principals, etc. En són moltes les persones i entitats que arreu del país s’encarreguen al llarg de l’any de preveure i coordinar bé tots els actes entorn de la Flama, amb entitats com el Tradicat d’Osona i Ripollès, el Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan de la Catalunya Nord, l'Obra Cultural Balear que escampa la Flama a Mallorca, Acció Cultural del País Valencià o la Comitiva Flor de neu que ja fa anys que recull la flama al Coll d’Ares i la porta fins a Guardamar. En aquest enllaç hi trobareu l'agenda d'actes previstos per enguany.

SantJoanAlar

Cada any es restringeix més l’accés al cim del Canigó per a l’acte de regeneració de la Flama, la nit del 22 al 23 de juny. Si us voleu fer una idea de l’ambient que s’hi respira, gaudiu d’aquest magnífic reportatge fotogràfic de Jordi Borràs publicat per la Mira. A Catalunya Nord encara hi ha toc de queda i enguany, de manera totalment excepcional, la regeneració es farà a les 12 del migdia. 

2 Festa grossa a tot el país

Coincidint amb la celebració de l'arribada del solstici d'estiu, per Sant Joan es fa festa arreu de la nació catalana, des de l'Alguer, com s'explica en aquest vídeo, fins a Eivissa, i en poblacions com Perpinyà o Alacant, amb les tradicionals fogueres. També comparteixen l'element del foc celebracions com la baixada de falles d’Alins o la cremada de Falles de Sant Joan d’Andorra la Vella, sense oblidar que també hi ha celebracions molt importants com la de les Festes de Sant Joan de Ciutadella, a Menorca, on la festa gira entorn dels cavalls més que no pas del foc. En aquest enllaç al calendari festiu del web Festes.org, hi trobareu informació de moltes altres maneres de celebrar de Sant Joan arreu del país.

I Sant Joan, de la mateixa manera de Sant Jordi, és una de les festes més celebrades per les comunitats de catalans que hi ha arreu del món, com fan per exemple al Casal dels Països Catalans de la Plata a l’Argentina.

SantJoanCasalLaPlataArgentina

La tradició de fer fogueres durant la revetlla ja patia un retrocés important molt abans de la pandèmia, a causa de les dificultats administratives per poder-les dur a terme, i és per això que cal celebrar iniciatives com la campanya #crememBarcelona, que reivindica que l’Ajuntament de Barcelona agilitzi la petició de permisos per a fer fogueres i que es posin facilitats perquè es puguin fer de manera segura.

3 L’auca de la Flama del Canigó

Les auques són un recurs molt genuí i molt interessant per explicar i aprendre coses. És per això que s'han fet diverses auques dedicades a la Flama del Canigó, com l'Auca de la Flama del Canigó. Símbol d’unió dels Països Catalans (amb text de Joan Vilamala i il·lustracions de Toni Donada).

flam2

4 Poemes i cançons de Sant Joan

Hi ha molts poemes relacionats amb Sant Joan o el Canigó, com per exemple 'Els focs d'aquest Sant Joan' de Joan Maragall que podem sentir recitat per Celdoni Fonoll.

 elsfocsdesantjoan

I si llegir Canigó de Jacint Verdaguer és un plaer, encara ho és més sentir-lo recitat per Lluís Soler.

https://www.youtube.com/watch?v=wFwwJDqPg4o

I també hi ha moltes cançons dedicades a la festa de Sant Joan; moltes ja són emblemàtiques, però contínuament se'n presenten de noves, com el recull que va impulsar l’Institut d’Estudis Eivissencs ara fa un any, quan davant de les restriccions que imposava l’epidèmia per a la celebració de la Festa de Sant Joan, va convocar el Concurs Cançó de Sant Joan 2020, del qual en va sortir un repertori de 15 cançons que es van recollir en el CD 'Foc'. La resposta va ser el conjunt de cançons que ara us presentam. 

Foc animat

5 La història de la Flama del Canigó i de les fogueres patriòtiques

En aquest enllaç hi trobareu un resum dels orígens i la història de la Flama del Canigó, però cal tenir present que, molt abans de començar aquesta tradició, al nostre país ja s'hi celebraven el que es coneixia com a fogueres patriòtiques (en aquest article del web de l’Associació Cultural Vibrant se'n parla), que també s'havien celebrat a Mallorca, com podeu veure en aquest retall del setmanari Ca Nostra d'Inca, de l'any 1909.

 SETMANARICANSTRAINCA1909

6 Mapa lingüístic la nit de sant Joan

En aquest mapa de l'Atles lingüístic del domini català podreu veure, com a curiositat, les diferents maneres de referir-se a la nit de Sant Joan: revetlla, vespra, dissabte, vigília, vetlla, verbena...

Nit de Sant Joan Mapa 576

7 El Missatge de la Flama del Canigó

A la majoria d’actes que s’organitzen al voltant de la Flama del Canigó es té per costum llegir públicament el missatge de la Flama del Canigó, que cada any el redacta alguna personalitat de referència, que enguany ha estat la Daniela Grau d’Elna, de l'Associació Flama dels Països Catalans.

8 La coca de sant Joan

I si una cosa bona tenim els catalans és que per a cada celebració tenim menjars típics que, en el cas de Sant Joan, potser el més referencial seria la coca de Sant Joan, com cantava Jaume Sisa a la ben trobada cançó "La coca" del mític disc ‘La nit de Sant Joan’.  

https://youtu.be/8TMLFolqOOY?t=1148

Per aquestes dates dels volts de Sant Joan també és tradició collir herbes determinades, com el pericó o hipèric, popularment conegut com a herba de Sant Joan, que serveix per a preparar un remei tradicional com és l'oli de cop, i també és la millor època per a collir les herbes necessàries per a fer ratafia i altres licors d'herbes casolans.

No cal dir que podríem afegir moltes més informacions i referències, perquè tot el que hi ha entorn de la Festa de Sant Joan dóna per molt; és per això que és la Festa Nacional dels Països Catalans.

L'esperit de Macià es manté viu a Prats de Molló

Ha estat una bona notícia saber s’ha constituït l’Associació Casa Macià, i que s'ha pogut comprar l'antiga Vila Denisse de Prats de Molló, la casa des de la qual el president Francesc Macià va coordinar l’intent d’alliberament de Catalunya que popularment coneixem com els fets de Prats de Molló

Comparteim alguns enllaços a notícies que ens parlen de la compra d’aquesta casa i dels projectes que hi ha previstos, perquè en pugueu tenir la màxima informació:

Una fundació catalanista gestionarà l’antiga casa de Macià a Prats de Molló (Exterior, 16 desembre 2020)

Activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya salven la casa de Macià (Vilaweb, 16 de desembre de 2020)

La vil·la Denise a Prats de Molló esdevindrà un espai de memòria i d’exposició (Ràdio Arrels, 18 de desembre de 2020)

Macià ja té casa a Prats  (El Punt Avui, 22 de desembre 2020)

La Casa Macià a Prats de Molló uneix els catalans de banda i banda de les Alberes (El Temps,4 de gener de 2021) 

Entrem a la casa on el president Macià planejava la revolta per alliberar Catalunya (Televisió de Catalunya, 4 de gener de 2021)

La importància d'un mapa ben traçat

20201130 mapa paisos catalans ballesterDes de l’Oficina del President Torra valorem molt positivament l’èxit que ha tingut la reedició del mític mapa dels Països Catalans que va divulgar Joan Ballester i Canals. Arran de la campanya #elfomentdelmapa, que va omplir les xarxes socials amb imatges del mapa per a commemorar el 40è aniversari de la mort de Joan Ballester, la Fundació Reeixida va prendre la iniciativa de reeditar el mapa i de distribuir-lo per tot el territoriri amb el suport de les entitats que formen la Federació Llull (Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià).

Considerem també molt interessant i enriquidora l’aparició de diversos articles i reportatges que fan referència a aquest mapa històric dels Països Catalans. A continuació n’enllacem alguns per a qui li interessi aprofundir en el tema.

Presó per estimar i divulgar un mapa (El Foment de Girona, 23 de juny de 2020)

Entre tots ho farem tot (El Foment de Girona, 22 de juliol de 2020)

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós (Fundació Reeixida, 10 de novembre de 2020)

El mapa de referència (El Punt Avui - 30 de novembre de 2020)

Reediten l’històric mapa dels Països Catalans fet per Ballester i Canals (Vilaweb, 5 de desembre de 2020)

El mapa de Bescós torna a la palestra (Vilaweb, 26 de desembre de 2020)

La novetat de la setmana: la reedició del Mapa dels Països Catalans (Ràdio Arrels, 2 de gener de 2021)

 

Debat constituent. Un procés participatiu transversal per al futur polític de Catalunya

En la societat catalana existeix un ampli consens amb relació a superar el marc autonòmic actual. En resposta a aquesta necessitat, des de Debat Constituent ens proposen desenvolupar un procés participatiu transversal, inclusiu i plural perquè el conjunt de la societat civil debati sobre tots els àmbits constituents amb la intenció d'establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya.

És per això que us convido a conèixer i seguir la tasca que s’està duent a terme des del ‘Debat Constituent’, per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. Al web hi trobareu tota la informació complementària i la manera de participar-hi: https://www.debatconstituent.cat/ca/ 

 

Els webs amb el domini.CAT són molt recomanables

1domini.cat

Al llarg dels mesos de novembre i desembre, i amb l'etiqueta #15anyspuntcat per celebrar que fa 15 anys del domini .cat, el President Torra ha compartit  a les seves xarxes socials una tria de 15 webs que considera molt recomanables, que són les següents:

www.fundacio.cat Fundació .cat, a qui vull donar l’enhorabona pel foment que fa de la llengua i la identitat catalana a Internet.  

2petjadacatalana.cat
 
www.petjadacatalana.cat és un web interessantíssim per descobrir històries i indrets d’arreu del món en els que els catalans hi hem deixat petjada. Aquesta pàgina permet recórrer el món des de casa, ara que no es pot viatjar gaire.  
 

3viasona.cat

www.viasona.cat és un cercador que ofereix les lletres de la majoria de cançons compostes en català, des de l'any 1960 fins a l'actualitat. Un patrimoni immens que mai no s’havia catalogat de manera tan precisa. 
 
4social.cat
 
www.social.cat difon les iniciatives que fomenten l'atenció, el desenvolupament i l'autonomia de les persones, perquè els serveis i l'acció social són uns dels pilars que cal consolidar per assolir una societat més justa. 
 

5mapaliterari.cat

www.mapaliterari.cat permet consultar textos de la literatura catalana associats a diversos punts de la geografia mundial. Conté fragments d’obres literàries  acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions. 
 

6nosaltreslaveu.cat

www.nosaltreslaveu.cat és una publicació digital de reflexió i activisme sobre cultura, llengua, territori i societat, molt interessant per assabentar-nos del que passa al País Valencià. 
 
 7metode.cat
 
www.metode.cat és una revista dedicada a la divulgació científica i al seu estudi. Publica articles d’opinió, entrevistes i reportatges sobre temes d’actualitat científica i les seves implicacions socials. 

8elcami.cat

www.elcami.cat és una ruta de senderisme cultural que enllaça camins i rutes existents arreu dels Països Catalans. Són recorreguts de proximitat que permetent conèixer vivencialment la cultura, la història, el paisatge i la gent d’aquest país. 
 

9amicsbressola.cat

www.amicsbressola.cat és una entitat que procura divulgar i obtenir suports morals, materials i econòmics per a fomentar l’ensenyament català i en català a la Catalunya Nord. Amb més suports podran avançar encara més.  
 

10malaia.cat

www.malaia.cat Canal Malaia és una plataforma digital que fomenta la creació de contingut en llengua catalana a la xarxa (TikTok, Twitter, etc), amb un especial focus en el públic adolescent i jove. 
  

11musicadepoetes.cat

www.musicadepoetes.cat ens permet conèixer i gaudir d’aquelles cançons que s’han compost a partir dels versos dels nostres millors poetes. És molt recomanable per a treballar a les classes de música i de llengua catalana. 
 
12llenguamia.cat
 
www.llenguamia.cat és un recull de materials digitals amb l’objectiu de potenciar el català de l’Alguer. S’inspira en la lògica antiga i eficient de les places, que sempre han facilitat l’intercanvi de materials, experiències i il·lusions. 

13iquiosc.cat

 www.iquiosc.cat és un quiosc digital que posa a l’abast de tothom l’ampli ventall de publicacions periòdiques en català (diaris, revistes, premsa territorial i publicacions gratuïtes) sota una plataforma àgil i totalment independent. 
 
  14metgesexilicat
 
www.museudelamedicina.cat vol facilitar la formació i investigació de la història de les ciències de la salut, a partir del context contemporani del nostre país. És un reconeixement a la bona reputació de la medicina catalana, tant del passat com del present.  
 
 15presidenttorracat
 
www.presidenttorra.cat és el web de la nova Oficina del President Torra que, d’ara endavant, tindreu al vostre servei des de Girona. Amb l’estrena d’aquest nou domini tanquem la tria de 15 webs que hem volgut compartir per celebrar els primers #15anyspuntcat