L'esperit de Macià es manté viu a Prats de Molló

Ha estat una bona notícia saber s’ha constituït l’Associació Casa Macià, i que s'ha pogut comprar l'antiga Vila Denisse de Prats de Molló, la casa des de la qual el president Francesc Macià va coordinar l’intent d’alliberament de Catalunya que popularment coneixem com els fets de Prats de Molló

Comparteim alguns enllaços a notícies que ens parlen de la compra d’aquesta casa i dels projectes que hi ha previstos, perquè en pugueu tenir la màxima informació:

Una fundació catalanista gestionarà l’antiga casa de Macià a Prats de Molló (Exterior, 16 desembre 2020)

Activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya salven la casa de Macià (Vilaweb, 16 de desembre de 2020)

La vil·la Denise a Prats de Molló esdevindrà un espai de memòria i d’exposició (Ràdio Arrels, 18 de desembre de 2020)

Macià ja té casa a Prats  (El Punt Avui, 22 de desembre 2020)

La Casa Macià a Prats de Molló uneix els catalans de banda i banda de les Alberes (El Temps,4 de gener de 2021) 

Entrem a la casa on el president Macià planejava la revolta per alliberar Catalunya (Televisió de Catalunya, 4 de gener de 2021)

 

 

La importància d'un mapa ben traçat

20201130 mapa paisos catalans ballesterDes de l’Oficina del President Torra valorem molt positivament l’èxit que ha tingut la reedició del mític mapa dels Països Catalans que va divulgar Joan Ballester i Canals. Arran de la campanya #elfomentdelmapa, que va omplir les xarxes socials amb imatges del mapa per a commemorar el 40è aniversari de la mort de Joan Ballester, la Fundació Reeixida va prendre la iniciativa de reeditar el mapa i de distribuir-lo per tot el territoriri amb el suport de les entitats que formen la Federació Llull (Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià).

Considerem també molt interessant i enriquidora l’aparició de diversos articles i reportatges que fan referència a aquest mapa històric dels Països Catalans. A continuació n’enllacem alguns per a qui li interessi aprofundir en el tema.

Presó per estimar i divulgar un mapa (El Foment de Girona, 23 de juny de 2020)

Entre tots ho farem tot (El Foment de Girona, 22 de juliol de 2020)

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós (Fundació Reeixida, 10 de novembre de 2020)

El mapa de referència (El Punt Avui - 30 de novembre de 2020)

Reediten l’històric mapa dels Països Catalans fet per Ballester i Canals (Vilaweb, 5 de desembre de 2020)

El mapa de Bescós torna a la palestra (Vilaweb, 26 de desembre de 2020)

La novetat de la setmana: la reedició del Mapa dels Països Catalans (Ràdio Arrels, 2 de gener de 2021)

 

Debat constituent. Un procés participatiu transversal per al futur polític de Catalunya

En la societat catalana existeix un ampli consens amb relació a superar el marc autonòmic actual. En resposta a aquesta necessitat, des de Debat Constituent ens proposen desenvolupar un procés participatiu transversal, inclusiu i plural perquè el conjunt de la societat civil debati sobre tots els àmbits constituents amb la intenció d'establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya.

És per això que us convido a conèixer i seguir la tasca que s’està duent a terme des del ‘Debat Constituent’, per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. Al web hi trobareu tota la informació complementària i la manera de participar-hi: https://www.debatconstituent.cat/ca/ 

 

Els webs amb el domini.CAT són molt recomanables

1domini.cat

Al llarg dels mesos de novembre i desembre, i amb l'etiqueta #15anyspuntcat per celebrar que fa 15 anys del domini .cat, el President Torra ha compartit  a les seves xarxes socials una tria de 15 webs que considera molt recomanables, que són les següents:

www.fundacio.cat Fundació .cat, a qui vull donar l’enhorabona pel foment que fa de la llengua i la identitat catalana a Internet.  

2petjadacatalana.cat
 
www.petjadacatalana.cat és un web interessantíssim per descobrir històries i indrets d’arreu del món en els que els catalans hi hem deixat petjada. Aquesta pàgina permet recórrer el món des de casa, ara que no es pot viatjar gaire.  
 

3viasona.cat

www.viasona.cat és un cercador que ofereix les lletres de la majoria de cançons compostes en català, des de l'any 1960 fins a l'actualitat. Un patrimoni immens que mai no s’havia catalogat de manera tan precisa. 
 
4social.cat
 
www.social.cat difon les iniciatives que fomenten l'atenció, el desenvolupament i l'autonomia de les persones, perquè els serveis i l'acció social són uns dels pilars que cal consolidar per assolir una societat més justa. 
 

5mapaliterari.cat

www.mapaliterari.cat permet consultar textos de la literatura catalana associats a diversos punts de la geografia mundial. Conté fragments d’obres literàries  acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions. 
 

6nosaltreslaveu.cat

www.nosaltreslaveu.cat és una publicació digital de reflexió i activisme sobre cultura, llengua, territori i societat, molt interessant per assabentar-nos del que passa al País Valencià. 
 
 7metode.cat
 
www.metode.cat és una revista dedicada a la divulgació científica i al seu estudi. Publica articles d’opinió, entrevistes i reportatges sobre temes d’actualitat científica i les seves implicacions socials. 

8elcami.cat

www.elcami.cat és una ruta de senderisme cultural que enllaça camins i rutes existents arreu dels Països Catalans. Són recorreguts de proximitat que permetent conèixer vivencialment la cultura, la història, el paisatge i la gent d’aquest país. 
 

9amicsbressola.cat

www.amicsbressola.cat és una entitat que procura divulgar i obtenir suports morals, materials i econòmics per a fomentar l’ensenyament català i en català a la Catalunya Nord. Amb més suports podran avançar encara més.  
 

10malaia.cat

www.malaia.cat Canal Malaia és una plataforma digital que fomenta la creació de contingut en llengua catalana a la xarxa (TikTok, Twitter, etc), amb un especial focus en el públic adolescent i jove. 
  

11musicadepoetes.cat

www.musicadepoetes.cat ens permet conèixer i gaudir d’aquelles cançons que s’han compost a partir dels versos dels nostres millors poetes. És molt recomanable per a treballar a les classes de música i de llengua catalana. 
 
12llenguamia.cat
 
www.llenguamia.cat és un recull de materials digitals amb l’objectiu de potenciar el català de l’Alguer. S’inspira en la lògica antiga i eficient de les places, que sempre han facilitat l’intercanvi de materials, experiències i il·lusions. 

13iquiosc.cat

 www.iquiosc.cat és un quiosc digital que posa a l’abast de tothom l’ampli ventall de publicacions periòdiques en català (diaris, revistes, premsa territorial i publicacions gratuïtes) sota una plataforma àgil i totalment independent. 
 
  14metgesexilicat
 
www.museudelamedicina.cat vol facilitar la formació i investigació de la història de les ciències de la salut, a partir del context contemporani del nostre país. És un reconeixement a la bona reputació de la medicina catalana, tant del passat com del present.  
 
 15presidenttorracat
 
www.presidenttorra.cat és el web de la nova Oficina del President Torra que, d’ara endavant, tindreu al vostre servei des de Girona. Amb l’estrena d’aquest nou domini tanquem la tria de 15 webs que hem volgut compartir per celebrar els primers #15anyspuntcat
 

500 anys de Germanies

Enguany es commemoren els 500 anys de les Germanies de Mallorca, i amb aquest motiu s’han preparat diverses activitats, que podeu seguir mitjançant el web https://germanies500.cat/. També s’ha redactat un manifest al que el president Torra ja s’hi va adherir i al que us convida a llegir i adherir-vos-hi.

La Germania de Mallorca fou una revolta que va enfrontar els menestrals i el poble de la ciutat de Mallorca, aliats amb la part forana de l'illa, amb l'alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats. Va ser coetània de la Germania valenciana. La revolta esclatà el 1521 a conseqüència de l'empresonament de set menestrals. Els revoltats van tancar diversos nobles fins que va arribar el rei en el seu auxili. Els principals líders de la revolta foren executats després que les tropes reials prenguessin el control de l'illa. 

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos