Skip to main content

També han respost...

Vicent Torrent: ‘Sobirania energètica, sobirania alimentària i també sobirania musical?’

| Respostes amb criteri

Aplicar el concepte de sobirania a cada segment social, a cada esfera de l’activitat comunitària, ajuda a definir-lo de manera positiva. Explicar com seria una situació hipotètica en la que gaudírem de sobirania musical -o d’una altra sobirania sectorial- ens proporciona la foto de la societat que volem, en un aspecte. Un grapat d’aquests fotogrames ens proporcionaria el film de la nostra vida, el relat i el re-velat dels negatius que mantenen enfosquida la nostra percepció col·lectiva.

En una situació de sobirania musical, la població seria capaç d’expressar-se i de crear per les vies del llenguatge musical de la tradició. Els músics i compositors generarien una producció musical urbana i integrada en la contemporaneïtat conforme al llenguatge musical de la tradició. Un llenguatge musical compartit per àmplies zones de la Mediterrània central, amb una personalitat sonora i prestigi internacional. Una producció musical prolífica i entesa per un públic massiu. Una producció musical que també es diversificaria, amb diferents síntesis i fusions, tot fecundant els gèneres globals cultivats arreu. Una nova conducta musical que revertiria la colonització sonora que suporta la població actual


Vicent Torrent 2Vicent Torrent i Centelles (Torrent, 1945). Musicòleg i músic i cantant del grup de música tradicional Al Tall. Darrerament, ha escrit el llibre Sobirania Musical – Reflexions des de la perspectiva d’Al Tall (Publicacions de la Universitat d’Alacant, 2022), i se li ha dedicat el documental Vicent Torrent - Racons i cançons, que repassa la seva llarga trajectòria musical.

També han respost...