Skip to main content

També han respost...

David de Montserrat i Nonó: 'Per què Joan Pujol Garcia «Garbo» hauria de ser honorat per Barcelona i Catalunya?'

| Respostes amb criteri

Només cal fer-se una segona pregunta per respondre la primera. I és la següent: què no haurien fet els Estats Units o el Regne Unit si l’espia català que va enganyar Hitler sobre el desembarcament de Normandia del 6 de juny de 1944, en comptes de ser català, fos estatunidenc o britànic? La maniobra de Joan Pujol, àlies «Garbo» com era denominat pels serveis secrets britànics, per aixecar la camisa al Führer fou tan exquisida que aquest doble agent, conegut com a Alaric de la xarxa Arabel pel règim nazi, acabaria essent condecorat per ambdós bàndols amb la medalla de Membre de l’imperi britànic i amb la Creu de Ferro del III Reich.

Si encara no teniu la dimensió d’aquesta proesa prou clara, us convido a escoltar el pòdcast «Debriefing Garbo» de Catalunya Ràdio i la Mira per a la plataforma 3Cat que, amb tot luxe de detalls, us farà prendre consciència de fins a quin punt Joan Pujol Garcia (Barcelona 1912 – Caracas 1988) és un dels catalans més universals del segle XX. I malgrat tot no té ni un trist carrer ni cap memorial com Déu mana a la seva pròpia terra com crec que tocaria fer com explica aquest article que ho desenvolupa amb més detall.

La figura de Joan Pujol Garcia, l’espia més transcendental del segle XX com és reconegut àmpliament i internacional pels historiadors, va contribuir decisivament a obrir una nova etapa a Europa de pacificació, agermanament i avenços democràtics amb totes les imperfeccions que es vulgui. Pujol es mereix l’atenció i memòria històrica del nostre país per dignificar els valors democràtics que tant defensava aquest barceloní universal, un lluitador per la pau que es declarava pacifista i al·lèrgic a qualsevol forma de totalitarisme i dictadures, fossin de dretes o d’esquerres. Seran capaces institucions com l’Ajuntament de Barcelona o la Generalitat de Catalunya de fer justícia històrica?


David de Montserrat 2David de Montserrat i Nonó (Girona, 1972). @dmontserratnono. Director i guionista del pòdcast «Debriefing Garbo» per a Catalunya Ràdio i 3Cat.

També han respost...