Skip to main content

També han respost...

Mauro Mulas: 'Què significa la recuperació de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina?'

| Respostes amb criteri

Lo 5 de maig passat, Obra Cultural de l'Alguer i Plataforma per la Llengua han celebrat la segona edició moderna de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, renovant, després de una pausa de cent setanta-cinc anys interrupta l’any passat, lo vot al sant intercessor.

La festa celebra l'èpica victòria dels algueresos contra les tropes del Vescomte de Narbona, que la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412, havia temptat de conquistar la vila fortificada. Ara si poguéssim tornar enrere, just poc després de la batalla, i viure les sensacions que han portat a la institució del vot, segurament trobarívem una comunitat relativament nova, amb una identitat en construcció. Forasters, de les Illes, del País Valencià, del Principat, confluïts a desfensar una terra a lluny de tot, units per llengua i condició, una comunitat heterogènia de Repobladors.

Si considerem aqueixos factors, resulten clares i evidents, les raons úniques i locals, que han portat l’administració del temps, a volguer celebrar la festa i renovar lo vot al Sant, suposat intercessor. O sigui, la necessitat de perpetuar la memòria de una victòria que ha tengut un significat més fort del valor estrictament militar de la batalla, i que és acabat a tendre pels futurs algueresos, un importantíssim rol simbòlic. Lo de ésser fet comunitari, digne de entrar a fer part de la memòria compartida de les generacions futures. Hòmens i dones, que finalment com algueresos, han pogut escriure, per la primera volta la pròpia història. Lo 6 de maig, no celebrem una victòria, lo 6 de maig del 1412 naix la identitat algueresa en mans de una comunitat relativament nova. Lo 6 de maig, celebrem la nostra gènesi, l’algueresitat a llivell embrional, la nostra història en devanir.


Mauro Mulas 3 Mauro Mulas (L'Alguer, 1973). Activista cultural. Laurea en Biotecnologia i en Ciències de la Infermeria a la Universitat dels Estudis de Sàsser. És delegat de Plataforma per la Llengua a l'Alguer i és membre de la Junta Executiva de l'entitat. Ha format part del Consell Directiu del Centre Excursionista de l'Alguer i actualment és membre de l'Obra Cultural de l'Alguer. Així mateix, és estudiós de la història i les tradicions de la ciutat i curador del projecte expositiu "La Vida Rústiga a l'Alguer"

També han respost...