Skip to main content

La flama de tot un poble en moviment

| Fent país

Ara fa un parell d’anys, en aquest mateix web, vam publicar l'article Celebrem Sant Joan, la Festa Nacional dels Països Catalans que us convidem a rellegir perquè conté un recull d’informació sobre els principals actes que es fan arreu del país amb motiu del solstici d’estiu i la festa de Sant Joan.

L’escrit d’enguany el centrem en els actes que es fan entorn de la Flama del Canigó, per ajudar a fer-ne difusió i convidar tothom a participar-hi. L’ideal és que cadascú participi en els actes que es fan al seu entorn més proper (i, si no se’n fan, que procuri que se n’organitzi algun de cara a l’any vinent, lògicament), però aquest tipus d’actes també són una bona oportunitat per visitar alguna altra població i retrobar-se amb companys i amics i conèixer gent nova. Òmnium Cultural és una de les entitats que s’encarrega de la coordinació dels actes de la Flama del Canigó i ens ofereix un mapa de les rutes i activitats previstes, que podeu consultar per mirar quines són les que teniu més a la vora.

La Flama és un símbol d’unitat dels Països Catalans i sempre s’ha escampat i fet arribar, tant com s’ha pogut, arreu de la nació. També són les entitats germanes d’Òmnium Cultural, com l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, que formen la Federació Llull, les que s’encarreguen de coordinar els actes distribució i rebuda de la Flama del Canigó a Mallorca i a les comarques del País Valencià. En els següents enllaços hi trobareu informació d'alguns dels actes previstos per enguany, com a mostra:

-Tot a punt per a rebre la Flama del Canigó a 38 municipis de Mallorca

-La Flama del Canigó arriba de nou al País Valencià 

-La Flama del Canigó arriba a l’Alguer per Sant Joan

20230623 Flama Canigo 5

20230623 Flama Gandia  

També us convidem a llegir el missatge de la Flama del Canigó que enguany ha escrit des de Brussel·les el conseller a l’exili Lluís Puig, i que és un dels textos que es llegirà públicament en la majoria de rebudes de la Flama i abans d’encendre les fogueres al llarg i ample del nostre país.

Prèviament als actes de rebuda de la Flama, que es fan la tarda-vespre del dia 23, s’haurà fet l’acte de regeneració de la Flama al cim del Canigó i la distribució mitjançant diverses rutes que la duran arreu del país. En aquest enllaç del web de Tradicat, podeu consultar les rutes que parteixen del Coll d’Ares, on durant tot el dia 23 se celebren diverses activitats i en les quals el president Torra hi va participar l’any passat

20230623 Flama Canigo 6

La participació als actes de pujada i baixada de la Flama al cim del Canigó els darrers anys s’ha restringit molt, i enguany encara més amb motiu de la sequera generalitzada que pateix el país. Però a Catalunya Nord la Festa de Sant Joan se celebra intensament a tots els pobles i ciutats, amb actes destacables com la rebuda que es farà a Vilafranca de Conflent o la revetlla que es farà al barri del Vernet de Perpinyà.

20230623 Flama Canigo 4

20230623 Flama Canigo Vernet 1

I mirarem de celebrar Sant Joan com cal, a tot el país, perquè per això és la Festa Nacional dels Països Catalans, però sense oblidar que, de la mateixa manera que per celebrar la collita prèviament hi ha hagut molta feina de llaurar, sembrar, regar, segar..., nosaltres també hem de treballar de valent, i més que mai, per fer front a la castellanització i francesització del nostre país que, després dels resultats electorals i de tants pactes vergonyosos, intentarà fer una nova embranzida des de les institucions que han ocupat i nosaltres estem obligats a fer-hi front des de tot arreu.