Skip to main content

La Flama de la unitat

| Activitats

Dijous 23 de juny, el president Quim Torra va participar en els actes que se celebraven al coll d’Ares entorn de la Flama del Canigó. El president fou convidat pels organitzadors d’aquest acte que se celebra d’ençà de l’any 1966 quan, per primera vegada, la Flama del Canigó va travessar la ratlla fronterera pel coll d’Ares i va ser lliurada per catalans del nord a catalans del sud. D’aleshores ençà, cada any i ja en fa 56, s’ha repetit aquest ritual i la Flama es fa arribar arreu dels Països Catalans mitjançant grups de foc de diverses poblacions i columnes de corredors, ciclistes, motoristes o gent en altres vehicles, que la distribueixen per tot arreu on passen, mitjançant una xarxa de rutes molt ben tramada.

Els actes al coll d’Ares habitualment comencen a trenc d’alba i es van succeint al llarg del dia. El president Torra va arribar al coll d’Ares a les 12 del migdia i va poder gaudir de l’actuació d’alumnes de les escoles Arrels i La Bressola, que van cantar algunes cançons, i als quals els va traspassar simbòlicament uns quinqués perquè poguessin endur-se la Flama a les seves respectives escoles.

Havent dinat, el president va participar en una ballada de sardanes prèvia a l’arribada de la Flama que cada any porta des del castellet de Perpinyà una comitiva encapçalada per la promotora de la Flama i membre de l’Associació Flama dels Països Catalans, Daniela Grau. El pare de la Daniela Grau, Gilbert Grau, fou un important activista catalanista d’Elna; ell fou un dels fundadors de la tradició de la Flama del Canigó. La Flama que la Daniela Grau recull al Castellet de Perpinyà, ja és la Flama que s’ha regenerat el dia abans a les 12 de la nit al cim del Canigó. Amb aquesta Flama es va encendre un gresol monumental que hi ha al coll d’Ares i tothom va poder encendre els seus respectius quinqués per endur-se la Flama cap a cada poble i poder encendre les fogueres de Sant Joan. Al matí, el president va poder saludar i felicitar l’escultora Eulàlia Sellarès, que fou l’autora de l’escultura Flama d’Arrels que conté el gresol i que fou instal·lada l’any 2016 coincidint amb el 50è aniversari del pas de la Flama pel coll d’Ares.

Després d’aquest acte simbòlic de rebuda i repartiment de la Flama, es llegiren els missatges de la Flama del Canigó. Per una banda, el president d’Òmnium Cultural del Ripollès, Jordi Vilarrodà, va llegir el missatge escrit per Eliseu Climent; i per l’altra, la Daniela Grau va llegir el manifest de l’Associació Flama dels Països Catalans. A més a més, l’acte també va comptar amb les salutacions dels batlles de Prats de Molló i de Molló, Claudi Ferrer i Josep Coma, i del president de Tradicat, Andreu Coll, que va lliurar al president Torra, com a obsequi i record de la jornada, un quinqué amb una inscripció commemorativa.

I un altre dels moments més importants de l’acte, fou el reconeixement i homenatge que es feu al matrimoni format per Antoni Ayala i Llum Herrero, per la seva llarga trajectòria de compromís amb la divulgació de la Flama i de tot el que representa. És precisament a aquest matrimoni a qui enguany es va dedicar la postal commemorativa que, any rere any,  Tradicat edita amb motiu de Sant Joan. En aquesta ocasió, el president Torra va assumir l’encàrrec d’escriure el text d’aquesta postal.

20220623 PostalTradicat 1

20220623 PostalTradicat 2