Skip to main content

Celebrem Sant Joan, la Festa Nacional dels Països Catalans

| Fent país

Després de la retransmissió simultània a les televisions públiques del país del magnífic lliurament dels Premis El Temps de les Arts, que ens va permetre sentir tots els accents de la nostra llengua i viatjar de punta a punta del país sense moure’ns de casa, ve molt de gust compartir informacions o detalls relacionats amb Sant Joan, per reforçar-ne la consideració de Festa Nacional dels Països Catalans. Fem només unes pinzellades i hi afegim alguns enllaços per a qui vulgui aprofundir una mica més.

1 La Flama del Canigó

A la pàgina dedicada a la Flama del Canigó, al web d’Òmnium Cultural, hi trobareu molta informació relativa a aquesta celebració, com la història, les rutes principals, etc. En són moltes les persones i entitats que arreu del país s’encarreguen al llarg de l’any de preveure i coordinar bé tots els actes entorn de la Flama, amb entitats com el Tradicat d’Osona i Ripollès, el Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan de la Catalunya Nord, l'Obra Cultural Balear que escampa la Flama a Mallorca, Acció Cultural del País Valencià o la Comitiva Flor de neu que ja fa anys que recull la flama al Coll d’Ares i la porta fins a Guardamar. En aquest enllaç hi trobareu l'agenda d'actes previstos per enguany.

SantJoanAlar

Cada any es restringeix més l’accés al cim del Canigó per a l’acte de regeneració de la Flama, la nit del 22 al 23 de juny. Si us voleu fer una idea de l’ambient que s’hi respira, gaudiu d’aquest magnífic reportatge fotogràfic de Jordi Borràs publicat per la Mira. A Catalunya Nord encara hi ha toc de queda i enguany, de manera totalment excepcional, la regeneració es farà a les 12 del migdia. 

2 Festa grossa a tot el país

Coincidint amb la celebració de l'arribada del solstici d'estiu, per Sant Joan es fa festa arreu de la nació catalana, des de l'Alguer, com s'explica en aquest vídeo, fins a Eivissa, i en poblacions com Perpinyà o Alacant, amb les tradicionals fogueres. També comparteixen l'element del foc celebracions com la baixada de falles d’Alins o la cremada de Falles de Sant Joan d’Andorra la Vella, sense oblidar que també hi ha celebracions molt importants com la de les Festes de Sant Joan de Ciutadella, a Menorca, on la festa gira entorn dels cavalls més que no pas del foc. En aquest enllaç al calendari festiu del web Festes.org, hi trobareu informació de moltes altres maneres de celebrar de Sant Joan arreu del país.

I Sant Joan, de la mateixa manera de Sant Jordi, és una de les festes més celebrades per les comunitats de catalans que hi ha arreu del món, com fan per exemple al Casal dels Països Catalans de la Plata a l’Argentina.

SantJoanCasalLaPlataArgentina

La tradició de fer fogueres durant la revetlla ja patia un retrocés important molt abans de la pandèmia, a causa de les dificultats administratives per poder-les dur a terme, i és per això que cal celebrar iniciatives com la campanya #crememBarcelona, que reivindica que l’Ajuntament de Barcelona agilitzi la petició de permisos per a fer fogueres i que es posin facilitats perquè es puguin fer de manera segura.

3 L’auca de la Flama del Canigó

Les auques són un recurs molt genuí i molt interessant per explicar i aprendre coses. És per això que s'han fet diverses auques dedicades a la Flama del Canigó, com l'Auca de la Flama del Canigó. Símbol d’unió dels Països Catalans (amb text de Joan Vilamala i il·lustracions de Toni Donada).

flam2

4 Poemes i cançons de Sant Joan

Hi ha molts poemes relacionats amb Sant Joan o el Canigó, com per exemple 'Els focs d'aquest Sant Joan' de Joan Maragall que podem sentir recitat per Celdoni Fonoll.

 elsfocsdesantjoan

I si llegir Canigó de Jacint Verdaguer és un plaer, encara ho és més sentir-lo recitat per Lluís Soler.

I també hi ha moltes cançons dedicades a la festa de Sant Joan; moltes ja són emblemàtiques, però contínuament se'n presenten de noves, com el recull que va impulsar l’Institut d’Estudis Eivissencs ara fa un any, quan davant de les restriccions que imposava l’epidèmia per a la celebració de la Festa de Sant Joan, va convocar el Concurs Cançó de Sant Joan 2020, del qual en va sortir un repertori de 15 cançons que es van recollir en el CD 'Foc'. La resposta va ser el conjunt de cançons que ara us presentam. 

Foc animat

5 La història de la Flama del Canigó i de les fogueres patriòtiques

En aquest enllaç hi trobareu un resum dels orígens i la història de la Flama del Canigó, però cal tenir present que, molt abans de començar aquesta tradició, al nostre país ja s'hi celebraven el que es coneixia com a fogueres patriòtiques (en aquest article del web de l’Associació Cultural Vibrant se'n parla), que també s'havien celebrat a Mallorca, com podeu veure en aquest retall del setmanari Ca Nostra d'Inca, de l'any 1909.

 SETMANARICANSTRAINCA1909

6 Mapa lingüístic la nit de sant Joan

En aquest mapa de l'Atles lingüístic del domini català podreu veure, com a curiositat, les diferents maneres de referir-se a la nit de Sant Joan: revetlla, vespra, dissabte, vigília, vetlla, verbena...

Nit de Sant Joan Mapa 576

7 El Missatge de la Flama del Canigó

A la majoria d’actes que s’organitzen al voltant de la Flama del Canigó es té per costum llegir públicament el missatge de la Flama del Canigó, que cada any el redacta alguna personalitat de referència, que enguany ha estat la Daniela Grau d’Elna, de l'Associació Flama dels Països Catalans.

8 La coca de sant Joan

I si una cosa bona tenim els catalans és que per a cada celebració tenim menjars típics que, en el cas de Sant Joan, potser el més referencial seria la coca de Sant Joan, com cantava Jaume Sisa a la ben trobada cançó "La coca" del mític disc ‘La nit de Sant Joan’.  

Per aquestes dates dels volts de Sant Joan també és tradició collir herbes determinades, com el pericó o hipèric, popularment conegut com a herba de Sant Joan, que serveix per a preparar un remei tradicional com és l'oli de cop, i també és la millor època per a collir les herbes necessàries per a fer ratafia i altres licors d'herbes casolans.

No cal dir que podríem afegir moltes més informacions i referències, perquè tot el que hi ha entorn de la Festa de Sant Joan dóna per molt; és per això que és la Festa Nacional dels Països Catalans.