Skip to main content

També han respost...

Irene Coghene: 'Per què cal mantenir el català a l’Alguer?'

| Respostes amb criteri

Los catalans arriben a conquerir la Sardenya al final del sècul XIII i entren definitivament a l’Alguer lo 16 de novembre de 1354, amb Pere III El Cerimoniós.

L’inici d’aqueix lligam entre l’Alguer i la llengua catalana no és dels millors, però la història és feta de setges, de batalles, de vencits i vencidors. Allunyant-nos d’aqueix fet, los que vivim en aqueixa ciutat del nord-oest de Sardenya, considerem un miracle que encara avui parlem català.

S’evidencia una gran producció musical i de poesia, les tradicions i la gastronomia típica, absolutament vinculats a la llengua catalana i al sou món. Per exemple l’ús desmesurat de l’anís als dolços i de l’all.

Perdre aqueixa peculiaritat sigueriva un dany per la cultura catalana i també per la cultura sarda. Una ciutat on l’activitat cultural és constant, tengueriva de guardar aqueix patrimoni i sobretot donar-li lo valor que se mereix perquè sigui coneixut i continuï ben viu.


Irene Coghene 1Irene Coghene (L'Alguer, 1982). Activista cultural, és delegada a l'Alguer i membre de la Junta Executiva de la Plataforma per la Llengua. És sòcia fundadora del Centre Excursionista de l'Alguer, on ha tengut l'encàrrec de presidenta. @IreneCoghene

També han respost...