Skip to main content

També han respost...

Per què s’ha de reivindicar Guillem d’Efak?

| Respostes amb criteri
Guillem d’Efak va ser un mallorquí nascut a la Guinea el 1930, fill d’un guàrdia colonial manacorí i una princesa pàmue, segons ell afirmava. D’aquí el seu color de pell i el seu encanteri. D’Efak es definia com a barracaner (del barri del Barracar), manacorí, mallorquí, català i europeu. Va ser dut a Manacor pel seu pare i allà es cria, entre guerra i postguerra. Aquell al·lotet de pell torrada i de barri miserable que aprengué de la saviesa de vilans i pagesos, acabà esdevenint un símbol de la Nova Cançó Catalana. Això sí, sense seguir arquetips i indagant per estils com el blues, el jazz o la música lleugera. 
 
A més de conrear també la poesia, la narrativa i el teatre fou un activista cultural i defensor de la llengua i el país. Rodà per Europa, fent tot tipus de feines manuals que varen amassar el personatge i la persona. Fou vermador, miner o guia turístic, entre d’altres. Sense dubte, un bruixot excepcional i una icona de la nostra cultura que la mort s’endugué ara fa 27 anys, poques setmanes abans que el seu amic Ovidi Montllor. 
 
Durant tot aquest temps han estat molts els qui han reivindicat la vida i obra. Bartomeu Mestre ‘Balutxo’, Biel Majoral, Gom Teatre, Projecte d’Efak, Pep Tosar, Joan Toni Sunyer i Roger Pistola, Joan Martorell, Xarxa, Taverners,... se li han fet homenatges, articles, versions, se n’ha publicat una antologia poètica, etc. Però encara queda molta feina per difondre i situar-lo al lloc que que mereix la història, per la magnitud de la seva obra i per l'eclecticisme del personatge. Perquè els Països Catalans no s’entenen sense elements transgressors i avançats com ell. 
 
Llavors, què hi ha més bell que reivindicar la nostra identitat i la nostra cultura amb un personatge així?
 

Marcel Pich (1986) @MarcelPich és un activista cultural i polític de Mallorca. Graduat en antropologia social i cultural, es dedica professionalment a la comunicació. Ha militat en la cançó compromesa amb grups com Taverners i també en solitari interpretant cançons de Guillem d’Efak. Actualment té en marxa un projecte de micromecenatge per fer possible un disc amb cançons de d’Efak enregistrat en directe a l’Alguer.

També han respost...