Skip to main content

Per un discurs sindical nacional propi

Una de les grans mancances de Catalunya ha estat no tenir un discurs sindical (ni patronal) nacional propi. Encara més greu, el pitjor de tot ha estat sempre veure patronals i sindicats atrapats a la teranyina espanyola.

Sense sindicats catalans i patronals catalanes és difícil bastir un país.

Estem assistint a un espectacle de pura esquizofrènia: escanyats per un espoli colossal, amb un dèficit situat entre el 8 i el 10% del PIB, uns comptes econòmics heretats del tripartit molt i molt pitjors de les previsions més pessimistes, perdonin, però com pot ser que les vagues i manifestacions per les retallades es facin a la plaça de Sant Jaume i no a la plaza de Oriente? Com pot ser que Foment del Treball i Cambres de Comerç no es queixin, desoladament, de l’asfíxia econòmica que pateix Catalunya? A qui defensen uns i altres? Em sembla molt bé reclamar el que sigui, però la sortida del túnel només pot fer-se amb la reclamació política més exigent per reduir l'espoli. I això, a hores d’ara, només té una sortida: la independència.

Amb aquesta situació, el més lògic fora que: 1) sindicats i patronals haurien de de tenyir el discurs econòmic, d'una permanent exigència i reivindicació política; 2) sindicats i patronals haurien d'assenyalar al govern del regne d'Espanya com el culpable últim de les retallades, del desastre de les infraestructures i de la incapacitat de modernitzar el país; 3) sindicats i patronals haurien de ser els principals interessats a explicar l'espoli que patim, posant en marxa de manera immediata accions, conferències i comunicacions entre els seus associats; i 4) arribat el moment, que és ja, avui mateix, sindicats i patronals haurien de fer front comú amb el govern català per denunciar una situació que tenalla el progrés de tots, amenaça greument els drets dels treballadors i posa en risc el futur de milers de llocs de treball com cap altre fet.

Avui hi ha vaga general, seria un moment perfecte perquè els sindicats recuperin la nació a la que serveixen. Sembla que l’Assemblea Nacional Catalana ha arrencat d’ells un primer compromís sobre el dret a decidir. Molt bé, però no és suficient. Mai uns servidors del poble, com són els sindicats, no haurien d’estar contra el poble. I el poble avui vol llibertat.

Voler un estat propi passa per voler uns sindicats propis. No hauríem d’oblidar-ho.