Skip to main content

Les xifres de la independència

Enmig del xivarri i del diletantisme, hi ha qui es posa a treballar, agafa l'ordinador i es passa hores i hores intentant fer alguna cosa més que un comentari enginyós o un article espavilat. No és massa gent, perquè Catalunya s'ha convertit en una tertúlia immensa, però n'hi han. Gent que no només opina -com per exemple jo mateix-, sinó que analitza, tria, destria, calcula, s'inventa excels i mapes i acaba per presentar, com mai fins ara havíem pogut llegir, les xifres de la independència.

Em refereixo a l'extraordinari treball que l'amic Marc Belzunces està publicant aquestes darreres setmanes al seu bloc: http://blocs.mesvilaweb.cat/marcbel, del qual aquest digital Singular ja se n'ha fet ressò. El resultat és sorprenent i esfereïdor, perquè ens permet a cada barceloní conèixer fins i tot si en el bloc de cases on vivim hi ha o no una majoria independentista (una mica més i en Marc em diu què va votar el meu veí de sota). Jo he tingut la sort de constatar que visc en un barri normal, però, esclar, imagina't tu que vegis que vius en una illa que és unionista. Cal estar preparat.

Belzunces parla, per exemple, del pinyol independentista barceloní, on la normalitat assoleix el 60% del suport, format per Gràcia, Sant Andreu de Palomar, Sants i Sarrià. I nombroses zones de l'Eixample. Si vostè, estimat amic lector, viu a la secció censal 25 del barri de la Salut de Gràcia, faci'm un truc i quedem per prendre alguna cosa. El convido, vostè viu al punt de màxima penetració de l'independentisme a Barcelona, el 69,80%. lnvitació que faig extensiva si algú de vostès viu a la secció censal 52 de Gràcia, beneït lloc de Barcelona que registra el mínim suport unionista,  amb el 15,11%.

La centralitat que avui representa l'independentisme és tal que fins i tot és central físicament a la ciutat de Barcelona. Vull dir que la Barcelona espanyola és als extrems, a la perifèria, sobretot a Nou Barris i parts de la vall del Besòs i el Baix Llobregat. També, significativament, en algunes àrees de la Zona Alta.

L'interès de disposar d'aquestes dades és enorme, cara a conèixer exactament davant del que en enfrontem. No n'hi ha prou de voler ser independents, cal aplicar-hi la màxima intel·ligència per a aconseguir-ho. Treballs com aquest ens donen eines utilíssimes.

Les conclusions de Marc Belzunces són contundents: "L'independentisme a la ciutat de Barcelona té un GRAN avantatge sobre l'unionisme. Guanya gairebé a les 3/4 parts de la ciutat, la meitat de la ciutat té una majoria independentista absoluta, mentre que l'unionisme només és majoritari a 1/4 part de la ciutat i només té majoria absoluta al 15% de la ciutat. A la part indecisa (majories relatives) l'independentisme també supera a l'unionisme en una relació 2/3 a 1/3".

Amic lector de les Borges Blanques, de Santa Coloma de Farners, de Cornellà i de Palafrugell: sisplau, agafa la metodologia Belzunces i aplica-la a la teva ciutat, a la teva comarca. Et donarà la clau per saber on hem de dedicar els nostres esforços, on hem de concentrar l'àmbit de les nostres escasses energies. No ens podem permetre cap error, ni malbaratar el temps escàs que tenim. La clau són els indecisos. Ja sabem qui són. I, ho sento, ja no hi han excuses per anar-los a convèncer.