Skip to main content

Bon cop de falç, socialistes!

Com la Gàl·lia d’Astèrix i Obèlix, tota la Catalunya socialista està en contra de la llibertat del país que representen? No! Un petit poble es manté irredent al Juli Cèsar Navarro de torn, Santa Coloma de Farners.

Sóc de Santa Coloma, i fa un any vaig tenir l’honor de fer el pregó de la Festa Major. Vaig titular-lo “La mirada dels segadors” i és que, com és conegut, l’inici de la guerra de separació o dels segadors va tenir lloc aquí, a la capital de La Selva. Un grup de pagesos i ferrers i adobers i serrallers i taverners van decidir revoltar-se contra l’ultratge i l’explotació, farts de ser trepitjats i humiliats per les tropes del rei d’Espanya. I en aquell minut que els nostres avantpassats agafaren les falçs i les forques, els bastons i les fangues, nosaltres vam néixer i vam obrir els ulls.

Aquella revolta ens va sortir cara. Van cremar-nos les cases i les masies, els pallers i les corts. Ens volien un poble reduït a cendres. Però no van poder: els havíem sabut mantenir la mirada. Amb ella, tot un país es va encendre. I al cap d’unes setmanes, quan desenes de segadors vinguts d'arreu del país van arribar a la capital, vam descobrir que tots els que érem allà formàvem part d’una mateixa pàtria, que havia estat nostra, que l'havíem perduda, però que aleshores la recuperàvem, Catalunya. Sí, a Santa Coloma de Farners va començar tot, aquí vam tornar a ésser, a ésser catalans; aquí va renéixer la mirada de l'esperança i la confiança en nosaltres mateixos. La mirada clara i neta de ser un poble lliure que tampoc l'11 de setembre de 1714 no va ser capaç d'ensorrar.

Abans d’ahir hi havia ple municipal. L’alcalde, de CiU, l’amic Toni Solà, després d’un treball de base fet amb els partits de l’oposició i les principals associacions cíviques colomenques, va proposar que es votés una Moció de Declaració d’Independència. El text és modèlic, i em permeto recomanar-lo als municipis que encara no hagin aprovat una resolució semblant (es pot descarregar al web: www.scf.cat) .

El document aprovat reconeix que Catalunya té dret a autodeterminar-se. Després fa un recorregut històric pels 300 anys de dominació espanyola. En acabat, es centra en el lacerant espoli fiscal que pateix el país i que, anualment, per Santa Coloma, representa 26 Milions d’euros. I, finalment, després de recordar l’èxit de la manifestació de l’11 de setembre passat: 1) declara Santa Coloma com a territori català lliure; 2) insta el govern català a organitzar un referèndum abans de 2014; 3) demana empara a la comunitat internacional; 4) sol·licita al Parlament que aprovi l’estelada com a bandera també oficial; 5) exigeix començar a crear ja estructures d’estat (hisenda pròpia, un banc nacional, registres, administració de justícia, etc...) i 6) insta al Parlament a difondre aquesta moció a la resta dels Països Catalans.

Orgullós, doncs, que l’esperit dels segadors continuï present en els meus compatriotes de tots els colors polítics, excepte el PP. Moltes gràcies a tothom que ho ha fet possible. Però si se’m permet, encara més orgullós que els socialistes colomencs hi votessin a favor. Un vot per la llibertat, per la democràcia i pel futur dels nostres fills. Un altre PSC és possible.