Skip to main content

"A la independència hi arribarem si anem plegats i si entenem que el camí és la ruptura democràtica"

| Conferències
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí a Prada que “a la independència hi arribarem si anem plegats i si entenem que el camí és la ruptura democràtica”. “Una ruptura que sempre doni la veu a la gent”, ha afegit, i ha posat en relleu que “ens cal, de manera imprescindible, una excel·lent coordinació política i cívica; que entitats i partits vagin a la una en aquesta confrontació”.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la conferència que ha fet aquest matí a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, en la qual ha subratllat la importància que “les famílies de l’independentisme ens posem d’acord per desbloquejar la situació, establir aquesta agenda de ruptura democràtica i donar l’estabilitat al Govern i a la majoria parlamentària per poder encarar aquest tram cap a fer realitat la República”. En aquest sentit ha expressat la seva coincidència amb la CUP que “cal tenir un pressupost que sigui el motor del canvi republicà”.

 
 
En diferents moments del seu discurs, el president ha fet una crida a la unitat. Ha assegurat que “no m’hi trobareu, en les lluites partidistes, ni tampoc en les batalles per absurdes hegemonies polítiques”. Ha fet notar que no té “cap ambició partidista” i ha expressat la seva “determinació sense límits per a fer del meu país un país lliure”. “Hi estic compromès fins al final i no penso abdicar ni defallir ni un instant en aconseguir-ho”, ha reblat.
 
“Recuperar la confiança i tornar a prendre la iniciativa”
Durant la seva intervenció, el president Torra ha fet una crida perquè el pròxim 11 de setembre sigui “la Diada de la recuperació de la confiança, de tornar a prendre la iniciativa i de fer valdre el projecte de la República per damunt de les conseqüències de la repressió”. Una Diada, ha dit, que “ens fixa l’objectiu que hem tingut sempre i que reemprenem  implicats i determinats a fer-lo possible”. Per aquest motiu, ha instat tothom a fer d’aquest Onze de Setembre “la línia de sortida del tram final per guanyar la llibertat”.
 
Quim Torra ha assenyalat que “iniciativa i esperit constructiu han estat els dos puntals sobre els quals vam construir l’èxit del projecte independentisme” i ha reclamat que “reprenguem la iniciativa”, perquè “enmig de la repressió, hem de ser capaços de seguir caminant brandant la bandera de la veritat i el respecte a la nostra consciència de dones i homes lliures”. “Conjurem-nos a prosseguir el camí, sí, però conscients que comencem una etapa nova. I per això us demano que ens posem en marxa un altre cop”, ha conclòs.
 
En aquesta mateixa línia, ha afirmat que “cal estar disposats a arriscar”, i ha fet notar que “no podem deixar que la repressió aconsegueixi el seu objectiu; no podem continuar paralitzats mirant de gestionar unes competències autonòmiques que sabem limitades, controlades i cada cop més asfixiades”. Ha afegit que “l’autonomisme, el conformisme, és una opció legítima; però no és la meva i sostinc que tampoc no és la de la majoria dels catalans”.
 
“No sóc president per gestionar una autonomia”, ha subratllat, i ha demanat “que ningú compti amb mi per convertir el Primer d’Octubre en un melancòlic record”. “Jo seré sempre al costat dels que viuen el Primer d’Octubre com el moment fundacional de la República Catalana”, ha remarcat.
 
“Resposta inequívoca a les sentències”
En relació al judici contra els líders socials, els membres del Govern i la presidenta del Parlament, el cap del Govern ha advertit l’estat espanyol que “amb aquesta sentència escriurà la seva condemna política en relació a Catalunya”. “La sentència del Suprem, ha afegit, “assenyalarà clarament quin és el límit democràtic de l’estat espanyol” i serà “el tret de sortida per a la fase final del procés d’independència de Catalunya”.
 
El president ha apostat per “una resposta inequívoca, coherent i ferma, d’entesa de país, que hem de ser capaços de trenar entre tots”. Una proposta, ha dit “que impliqui tots els actors, tots els espais d’avenç republicà i que exigirà unitat d’acció”.
En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que “triarem el camí de la dignitat, de la democràcia, dels drets i les llibertats, i no pas el camí del cinisme, de mirar cap a una altra banda, o d’acceptar que la llei limita la democràcia i no al revés”.