Skip to main content

El tercer sector durant la pandèmia de la covid-19: Josep M. Solé conversa amb el president Quim Torra

La pandèmia de covid-19 que va esclatar el 2020 va implicar una aturada de la societat com no s’havia vist mai. Durant el període de confinament més intens, tan sols es va permetre l’activitat i la mobilitat d’uns sectors de l’activitat econòmica i social que vam anomenar els ‘sectors essencials’. El president Quim Torra i Pla, tres anys després de l’esclat de la crisi sanitària i econòmica, emprèn unes converses enregistrades en vídeo amb persones d’aquests sectors essencials: sanitari, emergències, alimentació, pagesia, recerca, ensenyament, tercer sector, etc.

La primera conversa de la sèrie ‘Persones essencials’ fou amb la doctora Patricia Ortiz, cap de servei del departament de medicina intensiva de l’Hospital Josep Trueta, que explicava l’experiència de ser a primera línia d’acció per aturar l’avenç dels contagis de covid-19. La segona conversa d'aquesta sèrie fou amb la pagesa i veterinària rural Imma Puigcorbé, que és una de les veus que més es fa sentir a les xarxes i als mitjans en defensa del món rural, de la pagesia i d'un reconeixement just a la feina que es fa en el sector agrari i ramader del país. En la tercera, el president Torra conversa amb Josep Boix, resonsable de Protecció Civil de l'Ajuntament d'Igualada, que explica com es van trobar i com van reaccionar davant d'una de les situacions més crítiques que es van viure les primeres setmanes de la pandèmia. El tancament perimetral de la Conca d'Òdena va ser un dels primers impactes que van implicar la limitació de moviments dels habitants d'uns quants municipis i els primers hospitals de campanya que es van haver d'habilitar per la saturació de l'Hospital d'Igualada. En la quarta conversa, la directora de l'Institut Jaume Vicens Vives durant la pandèmia, Rosor Rabassedas, explica el trasbals viscut i com la comunitat educativa es va haver d'adaptar a una situació mai viscuda fins a les hores al nostre país. En la conversa número cinc, que presentem ara, el president Torra té un intercanvi d'impressions amb l'advocat Josep Maria Solé, director de Support-Girona, entitat que dona suport jurídic i social a persones amb tota mena de discapacitat.

‘Cuidem les persones que ens cuiden?’, es pregunta el president Quim Torra en aquestes converses. ‘Com a país, tenim clar qui és essencial i el tractem com mereix?’, continua en la seva revisió d’allò que va passar fa tres anys, que va durar fins fa ben poc, i que sembla que la societat i la política ha tingut pressa per deixar enrere i passar pàgina. Amb ‘Persones essencials’, ens preguntem si hem extret les lliçons que calia després d’una experiència traumàtica que va deixar desenes de milers de morts a Catalunya i que va commocionar una societat que ja ha tornat a la normalitat d’abans.

PERSONES ESSENCIALS