Skip to main content

Presentació a Girona del llibre 'Correspondència clandestina'

20231129_llibre_Museu
Data
29 Nov 2023 18:00
Lloc
Museu d'Història de Girona - Museu d'Història de Girona

Intervindran en l'acte: M. Hble. Sr. Quim Torra Pla (131 President de la Generalitat de Catalunya), autor del pròleg; Salomó Marquès Sureda (professor emèrit d'Història de l'Educació de la Universitat de Girona) i Josep Casadellà Turon, (net de l'autor i editor del llibre). 

La presentació l'organitza el Museu d'Història de Girona, Ajuntament de Girona amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, l'Arxiu Comarcal de la Selva i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

'Correspondència clandestina. Josep Turon Mir. 291 dies davant de la mort. Cartes des de la presó de Girona (1940)'

Amb l'entrada de l'exèrcit franquista, el 4 de febrer de 1939, un enorme aparell de repressió es posava en marxa a través de depuracions, tribunals de responsabilitats polítiques, confiscacions i consells de guerra sumaríssims. És el cas de Josep Turon Mir, líder local del sindicat agrícola Unió de Rabassaires l’any 1934 i alcalde de Santa Coloma de Farners del 9 de setembre al 21 d’octubre de 1937, que va ser jutjat per un Tribunal Militar en Consell Sumaríssim d'Urgència i amb la petició fiscal de pena de mort.

El llibre publica la correspondència clandestina que Josep Turon va adreçar al seu amic Josep Alsina, que també havia estat a la presó de Girona. Aquestes cartes són un testimoni del que suposava estar reclòs a la presó en espera de l'execució de la sentència i dels moments en què aquesta es va fer realitat en alguns casos. Pel que fa a Josep Turon, ell mateix explica que el Consell de Guerra que el jutjà no havia pogut provar cap fet concret contra ell i que totes les acusacions eren per la seva ideologia esquerrana i per la seva pertinença al Comitè i a l’Ajuntament. Josep Alsina, conscient del valor històric d'aquesta correspondència, la va transcriure i avui apareix publicada amb l'edició de Josep Casadellà, net de Josep Turon.