Skip to main content

Llista Única de Defensa de la República

«Proposem ara una Llista Única de Defensa de la República, que combini la legalitat republicana i alhora permeti defensar-la i resistir des d'un Parlament imposat i il·legítim»

(Abans de les eleccions del 27-S, alguns vam intentar que tirés endavant una Llista Única del Sí, composada per ciutadans, que permetia una doble operació: 1r, fer unes plebiscitàries pràcticament reals (votar aquella llista volia dir votar "sí") i, 2n, al cap de 3 mesos, es feien unes noves eleccions ja que un dels compromisos d'aquella llista era la de comprometre's a no escollir cap president de la Generalitat. Tot anava exclusivament dirigit a "fer un referèndum". Malauradament, tot i comptar amb el suport d'ERC, la CUP, les entitats sobiranistes i sectors significatius de Convergència, no va ser possible. Però va sortir Junts pel Sí i amb la CUP, han tirat endavant aquests dos anys. Amb aquest antecedent, proposem ara una Llista Única de Defensa de la República, que combini la legalitat republicana i alhora permeti defensar-la i resistir des d'un Parlament imposat i il·legítim)

 

Punts de partida:

1. Catalunya ha proclamat la República Catalana. Té un president, un govern i un parlament legítims de nou Estat. Només el president de Catalunya pot dissoldre el Parlament i convocar eleccions constituents.

2. Existeix una gravíssima situació d'atac a les noves institucions per part de l'Estat espanyol. Les querelles, detencions, ofec econòmic, etc., dificultaran pràcticament de manera absoluta el funcionament normal de l'administració republicana.

3. En ús de les facultats il.limitades que li confereix l'art. 155, el govern espanyol pretén haver cessat el govern de la República i dissolt el Parlament, convocant eleccions autonòmiques per al dia 21D.

4. La resistència de la ciutadania catalana -pacífica, democràtica, "gandhiana", s'haurà de posar a provar les properes setmanes.

5. Preservar l’esperit, la força i la unitat estratègica aconseguides aquests anys, i visibilitzades en el referèndum de l'1 d'octubre.

Objectius:

1. Reconvertir les eleccions il·legals i il·legítimes del 21D en unes eleccions de ratificació de l'1-O, de defensa de la República i de la llibertat dels presos polítics,

2. Virar d'un boicot passiu a un boicot actiu, a la japonesa. Guanyar el 21D per majoria absoluta de vots per a consolidar la República al món; denunciar el totalitarisme espanyol i paralitzar el nou "Parlament" il·legítim evitant que es pugui escollir un "nou" president de la Generalitat.

3. Visibilitzar el xoc de legalitats i legitimitats, perquè, naturalment, continua el govern de la república catalana i el seu parlament mentre s'organitza aquesta votació en el seu territori.

4. Obrir un període d'un mes i mig en el que davant de l'acció repressiva de l'Estat espanyol, la República Catalana pugui mantenir-se formalment i alhora canalitzi no només al carrer, sinó també a les urnes i democràticament la seva resistència.

5. Preservar l’esperit, la força i la unitat estratègica aconseguides aquests anys, i visibilitzades en el referèndum de l'1 d'octubre.

 

3 elements:

1. Llista transversal de defensa de la República i dels presos polítics, liderada per la societat civil (ANC i Òmnium, però també CDR, Units per la República, Escoles Obertes, etc), però amb el suport de TOTS els partits polítics sobiranistes.

2. Objectiu i programa: Guanyar amb més del 50% de vots i consolidar la República, ara sí, amb totes les garanties. Bloquejar el Parlament i impedir en 3 mesos que es pugui escollir un nou President de la Generalitat (objectiu que sembla raonable, fins i tot en cas de no assolir el 50%, per l'existència dels Comuns vs. altres partits constitucionalistes).

3. Operació de país i Compromís triple: dels que van a la llista (excepte salari mínim, la resta de salari i dietes va a Caixa de Solidaritat) de bloquejar el Parlament durant 3 mesos; dels partits polítics, de donar-hi suport explícit i fer campanya a fons i al límit de les seves forces; del govern de la República, de sentir-s'hi reflectit.

 

Conclusions

Ús instrumental d'aquesta proposta per mantenir i reconfirmar la legalitat republicana, denúncia presos polítics i deriva autoritària de l'Estat i bloquejar el Parlament il·legítim i la no elecció de nou president.

  • Operació d'estat conjunta partits polítics - societat civil
  • La proposta reconverteix el boicot al 21D en un referèndum amb garanties per a la República ja existent.
  • Sobretot, no obliga al President i a les institucions republicanes a retornar a la legalitat autonòmica, de difícil gestió per als votants independentistes.

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)