Skip to main content

14-14-14: La nostra hora, l’hora de la República Catalana

El 14 d’abril de 2011 farà 80 anys que Francesc Macià va proclamar la República Catalana.

Avui, som molts els que ens sentim hereus d’aquella República Catalana, dels valors cívics i ètics del republicanisme i del catalanisme, de l’austeritat, de la virtut civil, de la igualtat i la llibertat. I de la justícia.

D’aquí un mes la roda del temps ens regalarà un altre dia de primavera. I arribaran les commemoracions oficials i les parades i celebracions d’homenatge aniran passant, monòtones i fredes, desactivant el component revolucionari de l’alçament d’un poble que se sentia i es volia lliure.

Ens cal retornar al president Macià, i al patriotisme que va abraçar tota una generació republicana. El President de la República Catalana, l’home que es va fondre amb un país o un país que es va fondre amb un home i una idea. No va deixar mai d’afirmar un cop i un altre que tenia fe en el poble de Catalunya pel qual desitjava, com el seu ideal suprem, la seva independència.

El 14 d’abril és la nostra hora, l’hora de tots els catalans. Per això Sobirania i Justícia demana a tota a societat que hi participi i que visqui la jornada amb intensitat i amb la mateixa passió per la llibertat que van viure els catalans d’aleshores.

Voldríem que institucions i partits, associacions i casals, cridessin a la participació i a la concentració a la plaça de Sant Jaume, el 14 d’abril, a les 14 hores i 14 minuts, a recordar les paraules del President Macià: “Volem una República catalana independent per tal com tenim plena consciència de la personalitat de Catalunya; perquè aquesta és la nostra voluntat, que ningú ni res no torcerà, car Catalunya es capaç de governar-se ella mateixa i de viure per si mateixa”.

Sobirania i Justícia

7 de març de 2011

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)