També han respost...

Per què cal que commemorem el Centenari d'Estat Català?

| Respostes amb criteri

En tots els països del món, amb estat propi o sense, es commemoren els fets històrics que han marcat una etapa, un canvi social, una opció ideològica, un canvi econòmic, etc.

No s'entendria que, en el seu moment, països diferents com Euskal Herria, Irlanda o Espanya no haguessin commemorat els centenaris de creacions de partits que han estat importants en els seus països respectius, com el PNB, el Sinn Féin o el PSOE respectivament, per a posar uns exemples. No tindria cap sentit que als Països Catalans no ho féssim.

Per una altra part, estem parlant del primer partit independentista de la nostra història contemporània, amb una estructura definida de partit polític i amb un ideari de no dependència de l'Estat espanyol molt clar i sense complexos i d'això fa 100 anys, això marca una persistència i un plantejament de futur que no és un suflé com van dir els mitjans de comunicació espanyols l'1 d'octubre, sinó que venim de molt lluny i persistim.

És la recuperació d'una part important de la nostra història, no la història oficial ni els relats intencionats i mediatitzats per altres, sinó una part de la nostra història real com a poble.

I permeteu-me que plantegi tres preguntes i respostes més:

-Quina importància ha tingut Estat Català dins la societat catalana en general i dins l'independentisme més concretament?

Un aspecte destacat que marca la fundació d'Estat Català en la societat és la visualització (finalment) al carrer de l'independentisme que havia estat dissimulat darrere l'associacionisme o directament reprimit i en alguns moments en vida clandestina.

Un altre aspecte és el plantejament desacomplexat de projectes de tota mena des del camp independentista i amb una mentalitat com si ja no fóssim part d'Espanya, un alliberament mental.

També la confecció dels símbols que es mantindran al pas del temps: recerca de plantejaments progressistes i de benestar social per a la societat catalana, la bandera estelada, defensa de la llengua, territorialització, mapa territorial de la nació sencera, projectes d'unitat d'acció de l'independentisme, creació de casals catalans a l'exterior, internacionalització del fet català, etc.

Tot un seguit d'accions que van enllaçar en el seu moment amb una majoria de treballadors, classes mitjanes i joves.

-Què en queda dels plantejaments inicials d'Estat Català?

La visualització desacomplexada de l'independentisme, avui majoritari sense cap dubte, li deu molt als plantejaments inicials d'Estat Català.

També el manteniment de la simbologia: estelada, mapa comarcalitzat de Països Catalans, la internacionalització del conflicte amb l'Estat i la visualització exterior, ara assumida per tot l'independentisme.

La posició ideològica republicana i antifeixista de l'independentisme actual també li deu molt als plantejaments d'Estat Català, que va ser en el seu moment clandestí i molt reprimit per la Dictadura de Primo de Rivera i del General Berenguer, posteriorment molt reprimit pels règims feixistes, tant de la dictadura del General Franco com dels feixismes europeus (no es pot oblidar que membres del Consell Executiu d'Estat Català van morir en camps nazis) i, en canvi, la posició republicana (i, per tant, no monàrquica) i antifeixista va persistir en Estat Català des del començament i enllaça amb l'actualitat.

És difícil entendre l'independentisme català tallant-li un tros de la seva història (Estat Català) com s'ha intentat fer contínuament des de posicions poc respectuoses amb la historiografia i molt manipuladores de cara a la societat.

-Quines activitats es fan dins d'aquest Centenari?

Es va començar a finals de l'any 2021 participant en el 95è aniversari dels Fets de Prats de Molló, un altre dels fets importants de l'independentisme que tampoc s'entendria sense la participació d'Estat Català.

Es va publicar un llibre relacionat amb EC, Estat Català sota el franquisme, de recerca històrica i dos llibres col·lectius d'historiadors, un de biografies per a recuperar personalitats referents de l'independentisme del nostre país, Diccionari Biogràfic d'Estat Català, i un altre de síntesi històrica sobre aquests cent anys, Estat Català (1922-2022).

Hem fet actes per donar a conèixer els llibres i el Centenari a més de 30 localitats del país i el dia 8 de juliol (dia exacte del centenari de la fundació d'Estat Català), a les 11:00 del matí, farem un acte més institucional al Museu d'Història de Catalunya, en què també es farà un petit homenatge als militants històrics i als familiars, que són els veritables protagonistes d'un partit que és una part important de l'independentisme i de la nostra història col·lectiva com a país.


 Conxita Bosch i Riera (Artesa de Segre, 1956) @bosch_conxita Executiva d'Independentistes d'Esquerres i d'Estat Català i membre del Secretariat Nacional de l'ANC.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos