També han respost...

Com cal valorar aquests 40 anys d'arrelament al país?

| Respostes amb criteri

Quan el 1981 van néixer Ràdio Arrels i l’escola Arrels a Perpinyà, el repte era fer pedagogia en tots els sentits. Demostrar que una ràdio íntegrament en català era possible a Catalunya Nord i que podia ser altaveu de moltes veus callades que no podien expressar-se públicament. Fer pedagogia en recordant la identitat, la historia i els lligams perduts, donant consciència de la nostra pertinença a uns Països Catalans en construcció. També demostrar que una escola immersiva podia acollir tota mena de nins i nines de famílies catalanes o no i de tots horitzons socials. Tot i els entrebancs en una societat tan jacobina, l’escola no ha parat de progressar en nombre d’alumnes i la ràdio, que no fa publicitat, ha sabut assegurar-se un finançament a mínims i professionalitzar-se. Per tant el balanç d’aquests 40 anys és positiu. Les dues activitats han arrelat. La ràdio ha obtingut 4 freqüències, sempre renovades, i per tant té cobertura a gairebé tot el territori, la seva web fa arribar «la veu de Catalunya Nord» arreu, més enllà de les Alberes. Ràdio Arrels, com a referent informatiu i cultural i com a únic mitjà en català, té la consideració de les entitats socials i polítiques. Al llarg dels anys s’han acumulat milers d’entrevistes, testimoniatges de tota mena i emissions, que constitueixen un banc de dades inestimable que és la memòria del país. L’escola ha obtingut el màxim reconeixement quan el 1995 va integrar el servei public d'educació, essent la única escola de «llengua regional» a l’estat francès a fer-ho. Es més, el 2015, una segona escola Arrels va obrir a Perpinyà. Durant 40 anys els esforços conjunts de les activitats d’Arrels han participat a modificar la percepció i l'ús del català en una societat diglòssica com és la nord-catalana on el futur ja no és mes exclusivament girat cap al nord.

Es precisament aquest balanç que presentem, aquest mes de novembre i pels mesos i anys a venir, com a regal en el marc del 40 aniversari d’Arrels: un llibre, «40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país» i una exposició itinerant per recórrer els Països Catalans.

Pere Manzanares (Perpinyà, 1953). Membre fundador d’ArrelsPresident de la Mancomunitat de municipis per la promoció de l’occità i del català (Sioccat).

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos