• Societat
  • Matí de management. Els executius efímers

Matí de management. Els executius efímers

Nota: El passat 16 de març va fer 3 anys exactes que vaig ser executat a l’alba. Després de 18 anys treballant en una empresa d’assegurances, els nous propietaris, una multinacional amb seu a París, van decidir prescindir dels meus serveis. Van tenir l’elegant detall d’afusellar-me mentre em trobava amb la meva dona i els nens vivint a Suïssa. Educació francesa, què volen fer-hi. Tanmateix, cal felicitar-los, jo ja feia temps que m’hauria despatxat a mi mateix. En qualsevol cas, per commemorar un aniversari tan sentit i com a homenatge pòstum als qui han tingut la gentilesa de patrocinar a la meva família els darrers mesos passats, em plau posar a disposició dels lectors d´El Matí, en exclusiva, aquestes lliçons magistrals que es publicaran els dimarts, Matí de Management. Sempre ens quedarà París. I la Bruni.

Per a molts executius, l’èxit màxim en una carrera corporativa és assolir la posició més alta en l’escala empresarial, que ve sovint acompanyada pel títol de cap o director executiu i que conté, en anglès, les sigles següents: CFO (Chief Financial Officer), CIO (Chief Investment Officer), COO (Chief Operational Officer) i el títol més important de la companyia, CEO (Chief Executive Officer).

Per CEO sol entendre’s el principal executiu de l’empresa i és la manera més comuna avui al món empresarial de descriure l’individu, sovint un ésser humà (tractant-se de mànagers el matís compta), que és l’encarregat de gestionar i manar tota la resta d’executius de la companyia. En definitiva, es tracta del màxim responsable dels resultats. En ocasions coincideix amb el President de la companyia o amb la figura de Conseller Delegat, però no necessàriament. I és que el risc de devorar-se mútuament és altíssim. El canibalisme pot haver-se pràcticament extingit al món civilitzat, però a les empreses és una pràctica tan habitual com els informes milionaris i completament inútils de les grans consultores internacionals. Pura devastació.

El món empresarial ha entrat en l’era del directiu short-term o efímer. Els mercats digereixen executius fast-food amb uns estómacs bovins, dignes de les millors vaques de l´Appenzell o dels clients del McDonald. Més i més enquestes assenyalen que any rere any els acomiadaments i les sortides de les companyies dels CEOs creixen i creixen sense parar. En els vells temps es descavalcaven CEOs i es decapitaven alts executius després d’algun exercici de mals resultats; ara, unes simples dècimes per sota dels centenars de milions de guanys previstos i esperats acaben a la plaça pública amb els Chief Executive Officer amb la soga al coll o ajupits amb el clatell afaitat sota una fulla d’acer esmolada.

Conscients que són alts executius amb data de caducitat, carpe diem és el seu lema i keep the momentum la seva religió. Trinxen de cadàvers i espantoses mutilacions el camí que els porta a l’èxit o a la simple supervivència. No hi ha pietat, ni caritat ni amor. Santa Teresa està prohibida a les sales dels Consells d’administració, igual que els remordiments, desats en alguna factura inconfessable. No miren mai enrere. Endavant, sempre endavant. Fins al final. Aturar-se és començar a perdre la partida perquè la parca, disfressada de comptes de pèrdues i guanys, però amb la daga de sempre, és a l’aguait.

Les grans corporacions i multinacionals resten sotmeses a la pressió de resultats a un tan curt termini com pugui ser aquest vespre o demà a l’hora d’esmorzar. I els CEO, com les sardanes, es fan i es desfan. Sobretot, es desfan. Fer front, a aquest vertigen, en una època d’incertesa i indefinicions com mai havia viscut el món capitalista, està reservat només als individus més evolucionats, els més forts. Avui, Darwin arribaria a les mateixes conclusions si en lloc de pujar al Beagle i passar-se cinc anys fent la volta al món assistís a una Junta General d’accionistes durant cinc minuts.

El fenomen inquieta desagradablement a les grans Business Schools, perquè la mortaldat arriba a esquitxar de sang els halls de marbre de l’entrada i les inscripcions se’n resenteixen, i per això s’han encès totes les alarmes per trobar respostes a les grans preguntes que es fa el món empresarial avui en dia: Quina és l’esperança de vida dels CEOs? Es pot allargar artificialment? Pot un CEO guillotinat enviar un email per inscriure’s a un MBA talment un ànec sense coll encara és capaç de fer uns passos finals abans de caure desplomat?

Aquests són els reptes del món del management avui. Preguntes crítiques. I cal trobar respostes. Les que siguin. Hi ha pressa. No es pot perdre ni un segon. L’extermini avança.

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos