Skip to main content

El flirt

14 reflexions sobre l'esport de flirtejar extretes de «L'etern femení» de Llucieta Canyà

Llucieta Canyà (la Bisbal d’Empordà, 1901-Barcelona, 1980) va ser una periodista que va tenir un èxit enorme amb el seu llibre d’autoajuda L’etern femení, una guia moral per a dones que aspiraven a la perfecció del casament, la maternitat i la fidel companyia del marit –i a retre-li submissió eterna.

De L’etern femení se’n van fer onze edicions. La primera, de 1934, la va prologar ni més ni menys que Josep Maria de Sagarra. El llibre va tenir un spin-off amb L’etern masculí, una altra delícia.

Avui sona conservador, naïf i als antípodes del feminisme, però tota una Maria Aurèlia Capmany la va definir com “la Llucieta d’esquerres”. L’anti Mercè Rodoreda? Potser no es tracta de posar-hi etiquetes, sinó de deixar-se seduir per un món fascinant, com de seda, i per una escriptura que hauria fet forat al món de twitter. Ara, això sí, cal posar-se les ulleres del temps del flirt i una banda sonora a base de swing. I gaudir-ne.

1. La missió d’aquest esport consisteix a jugar a fer l’amor. Perillosíssim? Qui ho dubta? Més perillós que fer salts mortals des d’un trapezi força enlairat. A vegades, tot practicant l’esport del flirt una s’hi trenca la carcanada. La noia flirtejadora acaba, gairebé sempre, en una encarcarada solteria. El flirteig la va decebent i envellint, envellint, perquè del que es tracta en el flirteig és precisament de passar temps. I el temps no passa endebades.

2. El flirt és l’estiracordetes de l’amor veritable.

3. M’han dit: X flirteja amb Z. L’única resposta que m’ha vingut a flor de llavi ha estat aquesta: flirtegen, no es casaran.

4. L’amor viu d’esperances; el flirt viu d’utopies.

5. El flirt és el recambró de la solteria imminent.

6. El flirt és com un auto que va als cent cinquanta: no es detura quan vol el conductor, sinó quan els frens responen.

7. Quan s’acaba el flirt és quan comença el drama.

8. Si el flirt fos una assignatura, el noranta-nou per cent dels qui se n’examinarien, a la papereta hi constaria “suspens”.

9. Quan et diguin d’un home que és un gran flirtejador, tu, pel que pugui ésser, posa’t en guàrdia, i després escolta’l tal com escoltaries un ventríloc. M’han dit: és un home que és molt enginyós, flirtejant. I jo he pensant: ai, pobra noia!

10. Seria una gran cosa si, en començar la conjugació del verb flirtejar, hom pogués començar dient: nosaltres flirtegem…

11. El flirt és internacional i, com totes les coses internacionals, es presta a mistificacions. “Ets encantadora”, “t’estimo”, es pot dir de tantes maneres…

12. Quan l’estiu és finit, el flirt es desinfla, i hom veu a què queda reduït: a unes hores perdudes i un cove buidat d’esperances.

13. La majoria dels flirts són innocents, sí. però jo no he vist mai encara cap jugador que jugués sense la secreta esperança de guanyar.

14. Flirt! Alerta, noia! Si vols quedar bé, és molt possible que la teva dignitat se’n ressenti. Tu hauràs de fer com aquells jugadors que exposen tot el seu capital a una sola carta i, en canvi, el flirteig amb tu jugarà amb doble joc de cartes.

(Citacions de L’etern femení, de Llucieta Canyà)

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)