Skip to main content

Empaperar l’Arxiu de Salamanca

Aquest dimarts s’ha fet públic que el Govern d’Espanya ajorna l’entrega a Catalunya d’un nou trasllat de papers de catalans que van ser incautats pels espanyols després d’acabada la guerra del Desastre Nacional.

Hi ha qui ha tornat a lamentar-se d’aquesta enèsima burla. Personalment, fa anys que he deixat de fer-ho, renunciant a intentar entendre com i perquè actua un espanyol. Per mi és un misteri, com les migracions de les papallones del Canadà o l’aparellament dels calamars. Passen i ja està. La natura és així.

Ara bé, sí que conec, en canvi, com catalans a qui estimo es veuen privats, encara avui, del que és seu. Precisament, aquest cap de setmana visitava la senyora Teresa Rovira, filla d’Antoni Rovira i Virgili, que només li han retornat, després d’un procés inquisitorial, els llibres de la Biblioteca familiar que ella, l’estiu abans de marxar a l’exili, va catalogar en la seva casa d’Horta -també expropiada, naturalment-. Ha tingut sort, amb 93 anys, una petitíssima part del robatori li ha estat retornat. Molts, desenes de centenars, no han tingut la mateixa sort.

Som uns sense papers. És així, acceptem-ho. Tots els catalans som uns sense papers, fins que aquesta infàmia no s’acabi. I ja s’ha vist com respecten els acords els governs espanyols, després de pacients i llarguíssims anys de negociacions. Van guanyar i es van endur els papers. Fins que nosaltres no guanyem algun dia, això no s’acabarà mai.

De tota manera, jo, me n’he cansat. Volen papers? Donem-los papers. Molts papers, una orgia de papers, tots els papers del món!

A partir d’avui, doncs, començo a enviar-los, cada mes, fotocòpies dels papers més interessants que entren a casa: rebuts de la llum i l’aigua, cartes de la comunitat de veïns, propaganda del Condis, factures del gas, domiciliacions, etc… Tot es pot aprofitar.

És més, ple d’esperit nadalenc, penso reenviar-los qualsevol paper o Christmas on surti un pare Noel. Objectiu: empaperar-los.

Per si algú vol sumar-se a la iniciativa, l’adreça és:

Archivo General de la Guerra Civil Española

Calle Gibraltar, 2 (antigua Calle del Expolio) (*)

3700 Salamanca

(*) des de juliol d’eguany s’ha canviat altra vegada el nom del carrer “expolio” al seu original “Gibraltar”, després de 5 anys. Bé, siguem educats i recordem-los-hi.

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)