Catalunya, capital Santa Coloma de Farners

Aquest proper cap de setmana (15 i 16 de juny), la capitalitat del país es trasllada a Santa Coloma de Farners. I és que s’hi celebra “La revolta dels segadors”.

Va ser aquí, a Santa Coloma de Farners, on vam tornar a ésser una altra vegada. La terra ens va empènyer a agafar les nostres falçs i dagues de tall, fangues i pedrenyals, per alçar un poble. Els borbònics van cremar-nos les cases i les masies, els pallers i les corts. Ens volien un poble reduït a cendres. Però no van poder. L’esclafament de Santa Coloma i de Riudarenes va provocar alguna cosa més que un incendi, va provocar una revolució. I al cap d’unes setmanes, quan desenes de segadors vinguts d'arreu del país van arribar a la capital, en aquella jornada de Corpus –on va córrer poca sang- , vam descobrir que tots els que érem allà formàvem part d’una mateixa pàtria, que havia estat nostra, que l'havíem perduda, però que aleshores la recuperàvem, Catalunya.

Fins nosaltres mateixos a vegades ens censurem els mots. La “Guerra de Separació” ha esdevingut la “Guerra dels Segadors”, com mig tapant el que van ser aquells anys: l’exercici de la nostra sobirania. Un home, el “restaurador de la pàtria”, Pau Claris va saber maniobrar amb encert (“pare, protector, defensor i llibertador de la pàtria, com extensament ho diran les històries en l’esdevenidor. Déu lo tinga en la sua santa glòria; i prenguen ànimo los catalans de què en la major aflicció (Catalunya) ha tingut un fill que li ha donada la llibertat i restaurats tots sos germans, i que per exemple llur no li falten semblants fills en l’esdevenidor”, Dietari de la Generalitat, 28 de febrero de 1941, amb motiu de la mort de Claris) I vam ésser. I vam decidir. I vam exercir la nostra sobirania. I vam ser república.

El nostre país viu uns moments històrics. Tota la nació es sacseja, vibra, torna a preguntar-se pel seu futur en llibertat. Vol ésser, vol decidir, vol ser república. Tenim pressa, molta pressa, portem més de tres segles esperant-ho. Ho volem tot i ho volem ara. Però cal l'esforç de tots, el rigor de tots, el compromís de tots, la fe de tots, l'excel·lència de tots, el bon humor de tots. I no caben renúncies de ningú.

Aquest cap de setmana, Catalunya té una nova capital, Santa Coloma de Farners. Tot el poble es disposa a reviure aquell instant en què vam tornar a ésser. Un grup de colomencs, La Sega (www.lasegla1640.cat), ho organitza, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Entreu al seu web, hi ha actes per tothom. Veniu a Santa Coloma, participeu de la revolta, alceu les falçs altra vegada (“símbols de llibertat”, en deia Rovira i Virgili), torneu a ésser i disposeu-vos, de nou, a encendre un país sencer:

“Contra tots els catalans,
ja veieu quina n'han feta:
seguiren viles i llocs
fins al lloc de Riu d'Arenes;

n'han cremat un sagrat lloc,
que Santa Coloma es deia;
cremen albes i casulles,
i caporals i patenes,
i el Santíssim Sagrament,
alabat sia per sempre.

(…)

-On és vostre capità?
On és vostre bandera?-
Varen treure el bon Jesús
Tot cobert amb un vel negre:

Aquest és nostre capità,
aquesta és nostra bandera,
a les armes, catalans,
que el Rei ens declara guerra!

Segueu arran!
Segueu arran,
que la palla va cara!
Segueu arran!”

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos