• Societat
  • De la balena a la Sagrada Família

De la balena a la Sagrada Família

Senyors, el que no havia de passar ha passat. L’esquelet de balena que penjava al sostre del Museu de Ciències Naturals de Barcelona s’ha trencat quan estava sent desmuntat per ser traslladat de l’actual seu, al castell dels Tres Dragons de la Ciutadella, a la nova, ubicada a l’Espai Blau del Fòrum. Quan me n’he assabentat he quedat glaçat, més destrossat i fet pols que aquells ossos centenaris.

Es veu que dimarts es va començar a desmuntar l’esquelet del cetaci i el matí de dimecres, quan s’estaven canviant els punts de suport del crani per iniciar el seu descens, “s’ha produït una fissura a la part anterior de la mandíbula”. És fantàstic el llenguatge administratiu utilitzat per explicar un error monumental que ha acabat amb la pobra balena que va quedar encallada a Llançà, a l’Alt Empordà, el 1862 i que feia mig segle que presidia la sala d’exposicions temporals del Museu de Zoologia de Barcelona.

No sé vostès, però jo me n’he fet un tip de passar per sota de l’esquelet, primer quan la meva escola m’hi portava i fa uns anys quan jo hi portava els meus fills. Me l’he estimat, aquest museu. Era com entrar en el túnel del temps i per algú que té una certa afició a visitar arxius i mons extingits, el museu perfecte. Però de totes les meravelles que conté la que més m’impressionava sempre era aquell esquelet.

Bé, ja ens l’hem carregat. Hi ha una tendència a carregar-se les coses a Catalunya que em sorprendrà per anys que passin. A costa de patir tot el que hem de patir m’he acabant convertint en el més conservador dels homes. No podríem deixar que la vida anés fent? No podríem intentar preservar el que ens han deixat els nostres avantpassats? Cal fer tantes coses inútils? Calia moure el Museu de Ciències Naturals a un altre lloc, bé, no a un altre lloc, no, al Fòrum!, i treure’l del millor edifici on podia estar? No podríem deixar la Diagonal, la balena o la Sagrada Família en pau?

Fa pocs mesos, una grua tirava a terra sense voler l’escultura de la granota de l’avinguda Diagonal; ara, els encarregats de desmuntar l’esquelet de la balena han “produït una fissura a la part anterior de la mandíbula” de manera totalment involuntària; senyors, es vagin preparant per quan un dia, al Telenotícies, amb cara compungida, aparegui l’alcalde socialista de torn per dir-nos que, de manera fortuïta i incomprensible, les torres de la Sagrada Família estan sota terra. Això sí, com amb la balena, correran a dir que la reconstrucció “és totalment factible” I tots tranquils.

(Si voleu veure l’article publicat cliqueu aquí)

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos