"Si l'estat espanyol arriba al punt de la irresponsabilitat més absoluta inhabilitant-me, només hi haurà un culpable: ell mateix"

| Intervencions

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui des de Madrid que si l’estat espanyol “arriba al punt de la irresponsabilitat més absoluta” amb la seva inhabilitació, “només hi haurà un culpable: ell mateix” i ha advertit que “no seré jo qui en aquest moment tan crític pel país l’aboqui a una cursa electoral irresponsable que paralitzaria l’administració catalana”.

Durant la declaració institucional que ha fet aquest migdia, el cap de l’Executiu ha deixat clar  que el Tribunal Suprem jutjarà “un president democràtic i legítim per haver defensat la llibertat dexpressió, la justícia pels presos polítics i el retorn dels exiliats”, perquè  ha denunciat, “no se’m vol inhabilitar per qualsevol pancarta, sinó per una pancarta que defensava drets fonamentals que se’ns neguen”.

[PDF] Text íntegre de la declaració del President Torra

Vegeu el vídeo de la declaració:

Després d’assistir a la vista oral davant el Tribunal Suprem pel recurs de cassació presentat per la seva defensa contra la sentència per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver mantingut la pancarta defensant els presos polítics i exiliats a la façana del Palau de la Generalitat,  ha insistit que la seva és “una causa democràtica, pacífica, integradora i positiva” i “jurídicament parlant, i legítima, d’acord amb les declaracions i tractats internacionals de drets fonamentals” i, per això, considera que es tracta d’una “actuació judicial absolutament desproporcionada i mancada de sentit de justícia”.  Tot plegat, demostra que “la judicialització de la política i la repressió han anat massa lluny”, ha reblat.

Pel president, els magistrats “tenen a les seves mans la possibilitat de corregir un procés judicial aberrant, una prova més de la decadència galopant daquesta democràcia amb peus de fang que ens volen fer empassar com a consolidada, madura i homologable”, quan , ha afegit, “no supera cap prova de resistència quan ha de donar comptes a Europa” i “està essent derrotada als tribunals europeus cada vegada que vol agafar una de les dreceres impròpies a què ja ens té acostumats”, ha reblat. I davant aquesta situació, ha volgut deixar clar que “no tenen ni el dret ni la raó i no els tenim por”.

Unitat d’Espanya per damunt de tot

La declaració institucional del president, també ha servit per denunciar que “vivim en un estat que trepitja les més bàsiques nocions de la democràcia, la justícia i els drets fonamentals per un dogma autoritari dunitat indivisible de la pàtria, la seva” i ha aprofitat per denunciar que estem “sotmesos a larbitrarietat judicial més enorme dels últims temps”, ja que “tots els aparells de lestat shan activat per evitar l’èxit dun projecte democràtic i pacífic”, ha afegit.

Es tracta, segons el president, d’un estat que “desprotegeix la ciutadania per raons ideològiques i de pensament, en lloc derigir-se en defensor dels drets i llibertats” i que “de manera estructural empobreix deliberadament els Països Catalans privant-los dels seus recursos”. Per això, li ha retret que hagi estat “incapaç de reformar ni reformar-se en res” i es dediqui a “anul·lar les lleis socials cada vegada que les aprova el Parlament de Catalunya”.

La unitat indissoluble dallò que ells consideren que és i que hauria de ser Espanya passa per damunt de la independència judicial, de lexigència de neutralitat dels cossos policials i de la decència democràtica als parlaments”, ha denunciat el president.

Per això , ha insistit el cap de l’Executiu “la decisió avui és més clara i nítida que mai: o la decadència d’una Espanya monàrquica que fa vergonya a Europa o l’esperança de la República Catalana del compromís cívic”.

I, en aquest mateix sentit, ha advertit que l’actitud de l’estat espanyol els pròxims mesos davant del moviment independentista “establirà els fonaments morals i ètics del seu futur”. “Sense una rectificació rotunda i urgent, Espanya certificarà el seu fracàs com a estat modern dEuropa”, ha sentenciat, i ha afegit: “lexercici del dret dautodeterminació de Catalunya és la seva gran oportunitat històrica per pujar al tren del segle XXI”.

A més, el president ha deixat clar que al seu parer no es tracta d’un càstig per una pancarta, “sinó un càstig a un país sencer enmig d’una pandèmia”, que bé a demostrar que “l’estat espanyol està obcecat amb la seva particular venjança contra l’anhel democràtic de Catalunya”.

Missatge al poble català

Durant la declaració institucional, que s’ha fet des del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, el president ha volgut enviar un missatge als catalans, per deixar clar que  “allò que decideixin ara aquests jutges, encara que sigui contrari al mandat democràtic dun parlament, no ens ha de fer recular ni un centímetre en les nostres conviccions i propòsits polítics”, perquè, “ni jutges, ni administradors, ni militars ni ningú no pot retallar un mil·límetre de sobirania del Parlament de Catalunya”, ha reblat.

Ha assegurat que no té “cap ambició personal que passi mai per davant del projecte col·lectiu i transversal de la independència” i ha refermat els seu “compromís insubornable amb Catalunya i la llibertat”, mentre  ha reiterat “fins al segon abans de fer-se efectiva la meva inhabilitació, si aquesta és finalment la decisió del Tribunal Suprem”, deixant clar que treballarà “les 24 hores del dia contra la pandèmia fins a l’últim moment”. “Vull que sapigueu que estic completament entregat a la batalla contra la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials”, ha conclòs.

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos