"Ens cal arriscar per guanyar en la lluita pel dret d'autodeterminació"

| Intervencions

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui, en l’acte de cloenda de la 52a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que “ens cal arriscar per guanyar” en la lluita per l’autodeterminació i els drets civils, perquè “si no confrontem, no avançarem”. El cap del Govern ha denunciat que “volen que ens autocensurem; que ens acovardim; que esquivem la repressió, que la por acabi sent el que motivi les decisions polítiques, i això jo no ho faré perquè per a mi seria igual que deixar-ho córrer”.

Per al cap de l’Executiu, “arriscar per allò en què creus val la pena” i “no hi ha batalla petita” en la lluita pels drets fonamentals de la ciutadania; per això, ha dit, “cal posar en qüestió un estat que té un punt dèbil: el respecte als drets fonamentals dels ciutadans, començant pel dret col·lectiu dels ciutadans a decidir lliurament el seu futur”.

En aquest sentit, el president ha advocat per tornar a “prendre la iniciativa”“Són temps difícils, són temps d’epidèmia, i la gestió ens obliga a dedicar-li un esforç immens”, ha declarat, però “correm el risc de pensar que això ha de ser un objectiu únic”. Per això, ha reivindicat que “la independència és més necessària i urgent que mai” si volem disposar “de millors escoles, millors hospitals, de millors oportunitats per al país”. I ha demanat que en aquesta lluita predomini “l’esperit constructiu”, perquè “la negativitat porta a més negativitat”, tot i que ha aclarit que això  “no vol dir deixar de ser crític”.

Quim Torra ha subratllat que “junts som més forts” i, per això, ha defensat que “és impossible la independència sense una estratègia compartida”“Ens volen dividits, ens volen escapçats amb els lideratges” ha lamentat, i per això “jo els reivindico, els reivindico tots; i reivindico el lideratge compartit amb la ciutadania”. El president ha reclamat però “autocrítica de tothom” per “poder recuperar la confiança” de la ciutadania malmesa “per situacions incomprensibles per a la gent, que no entén que no ens puguem posar d’acord”. I s’ha mostrat convençut que la ciutadania recuperarà la confiança i ajudarà “a salvar ponts malmesos i reconstruir-los”.  

El cap del Govern ha defensat que el que ens toca és “desobeir lleis injustes i obeir a la nostra pròpia sobirania” i “no quedar-se en un punt mig”. I ho ha il·lustrat dient: “si el Parlament de Catalunya és la seu de la sobirania nacional, és la seu de la sobirania nacional, sinó, no ho és. Si creiem que la fugida del rei és un acte absolutament inconcebible i que ha de tenir conseqüències polítiques immediates per part dels partits que govern d’Espanya és sí o no. No hi ha matisos en aquests temes”.

El president ha posat en relleu també “l’esperança col·lectiva que representen els països catalans”, i que en situacions com la gestió de l’epidèmia actual es troba més present que mai.

Operació setembre

Quim Torra s’ha referit també durant la seva intervenció a la gestió de la pandèmia, assegurant que “venen dies decisius, dies que haurem de tornar a demanar als ciutadans de Catalunya un esforç permanent més, gairebé m’atreviria a dir una revolució de la solidaritat i un compromís cívic per poder aplanar la corba”.  Pel cap del Govern “hem fet un gran treball estabilitzant una situació que a Catalunya es presentava molt complicada, però no podem continuar amb aquesta situació; hem d’abaixar la corba per poder enfrontar-nos amb garanties al que serà la tornada a la feina i sobretot l’obertura de les escoles”. “És el que jo denomino operació setembre”, ha explicat el president; i ha afegit "les escoles s'han d'obrir sí o sí, un país funciona si les escoles funcionen".

Premi Canigó a VilaWeb

La UCE ha celebrat enguany la seva 52 edició sota el títol “Construir el país en llibertat”. En el decurs de l’acte de cloenda d’avui s’ha lliurat també el Premi Canigó, que enguany ha distingit VilaWeb pels seus 25 anys d’existència; els cofundadors i responsables d’aquest diari digital, Vicent Partal i Assumpció Maresma, han agraït el guardó, i el president Torra els ha felicitat per “la previsió, el rigor i el compromís” del diari.

El cap del Govern ha lloat que VilaWeb hagi estat capaç de ser “el fill conductor de la millor tradició periodística catalana”,  traslladant-la a l’actualitat amb un llenguatge modern; que “s’hagi mantingut independent, crític amb el govern, defensant el que creu que s’ha de defensar, amb rigor”; i que el compromís del diari el porti a “parlar a la nació sencera, informant del que està passant al nostre entorn natural i nacional”.

Prèviament al discurs de cloenda del president de la Generalitat, hi ha intervingut el president de la UCE, Jordi Casassas, que ha fet un balanç de l’edició d’enguany, i el president de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu, Joandomènec Ros. A l’acte ha assistit també el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos