Skip to main content

"El conflicte entre Catalunya i Espanya és un afer europeu"

| Conferències
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president Carles Puigdemont han demanat la implicació de les institucions europees en el conflicte entre Catalunya i Espanya. “És un afer europeu”, han subratllat durant la conferència conjunta que han fet aquesta tarda a Brussel·les. I han fet una crida a demanar “la mediació i la implicació de la comunitat internacional per tal que el Govern espanyol segui a la taula i hi hagi una negociació real”“Només el poder de la pressió internacional forçarà l’estat espanyol a seure a la taula a negociar”, han assegurat.
 
Els presidents Torra i Puigdemont han pronunciat aquestes paraules durant la conferència conjunta que han fet amb el títol Catalonia and the trial on the referendum: a challenge for the EU (Catalunya i el judici del referèndum: un repte per a la UE). La conferència s’ha celebrat finalment a l’hotel Steigenberger Wiltcher's de Brussel·les, després de la decisió del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, d’impedir que se celebrés en aquesta cambra.
 
 
Durant la conferència, el president Torra ha insistit en l’aposta del seu Govern pel diàleg amb l’estat “per trobar una via política per exercir el nostre dret d’autodeterminació sempre sota l’estricta no violència”. S’ha preguntat “com podem els catalans confiar en un estat que, fins i tot governat pel partit socialista i Pedro Sánchez, no dubta a violar els nostres drets civils col·lectius” i que “abandona el diàleg simplement perquè no podia acceptar la figura d’un relator independent o incloure la paraula autodeterminació?”.
 
Quim Torra ha assegurat que Pedro Sánchez “ha trencat el diàleg amb Catalunya perquè rebutja escoltar el 80% dels catalans que voldrien veure un referèndum acordat com el d’Escòcia”. I Carles Puigdemont ha afirmat que “la proposta és ben simple: un referèndum d’autodeterminació acordat, vinculant i reconegut internacionalment”.
 
En aquest sentit, ha demanat suport als “demòcrates que treballen a les institucions europees” per a que “s’aixequin” contra aquesta situació. “No estigueu callats”, ha afegit. “A tots els europeus que esteu a favor del diàleg, que creieu en la democràcia, els drets humans i el dret de les nacions a ser lliures, us demanem el vostre suport”, ha reclamat i ha afegit “us necessitem, i us necessitem ara”.
 
El president Torra també ha assegurat que el judici de l’1-O “no va sobre el moviment independentista català, sinó sobre els drets personals com a ciutadans europeus”“La credibilitat democràtica d’Europa està en joc a Madrid”, ha remarcat, perquè “aquesta no és una crisi catalana, sinó una crisi europea”“Aquesta farsa de judici mostra que qualsevol ciutadà europeu hauria d’aixecar-se i defensar els drets del poble català, perquè el proper podria ser ell”, ha reblat. En aquest mateix sentit s’ha expressat el president Puigdemont, qui ha dit que “el que està passant avui a Catalunya pot passar demà a qualsevol país europeu”.
 
big 349434306021919 02
 
“Boicot contra Catalunya”
 
En relació a la prohibició del president del Parlament Europeu a què la conferència se celebrés en aquesta cambra, el president Torra ha començat la seva intervenció denunciant que Tajani “ha fet una de les accions més antidemocràtiques i antieuropees: violar el principi de llibertat d’expressió a dos representants electes del poble català per donar el nostre punt de vista sobre el judici i sobre el seu desenvolupament”. I ha remarcat que “la lluita contra l’autoritarisme de construir una muralla contra la llibertat i els drets també té lloc a les Institucions de la UE”.
 
Quim Torra ha lamentat que l’actuació de Tajani “sembla estar inspirada en un boicot contra Catalunya”. I ha posat en relleu que justament avui, “ha permès un acte sobre Catalunya del partit del neofranquista d'extrema dreta VOX i ha prohibit una exposició al Parlament Europeu sobre la llengua catalana”. “Per què el senyor Tajani discrimina  Catalunya?”, s’ha preguntat.
 
En aquest, ha lamentat que Antonio Tajani “ha pres una decisió política i ideològica, quan, de fet, hauria de ser el president de tots els europeus, no només de la dreta més radical”. Ha acusat Tajani de “convertir el Parlament Europeu en un titella dels partits de dretes espanyols i del ministre Borrell, qui sempre està en contra del diàleg amb Catalunya”. “Això és una vergonya per a Europa, per als europeus i per a tothom que ha lluitat per la llibertat durant dècades en aquest continent”, ha sentenciat i ha fet una crida als demòcrates que treballen a les institucions europees a denunciar-ho.
 
Durant la seva intervenció, Carles Puigdemont també ha fet referència a aquest veto i ha advertit que la UE “no pot seguir donant suport a actituds demofòbiques com la de Tajani, posant-se al costat dels partits polítics espanyols que han donat suport a la repressió contra Catalunya”. “Tajani ha imposat de facto la llei mordassa a Catalunya”, ha conclòs.
 
Quim Torra i Carles Puigdemont també s’han mostrat sorpresos pel fet que el Parlament Europeu “no pugui assegurar la nostra seguretat”. “Com pot ser possible, quan hem visitat nombrosos parlaments arreu del món sense cap mena de problema?”, s’ha preguntat el president Torra.
 
“Judici polític”
 
En la seva intervenció, Quim Torra ha explicat que “som aquí per defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya, però també per recordar que alguns dels nostres líders polítics i socials estan fent front a un judici que els podria portar a estar dècades a la presó”, quan “l’únic que han fet ha estat organitzat un referèndum”. “Som aquí – ha afegit – per acusar l’estat espanyol de violar el dret més fonamental dels catalans, dels seus líders a la presó i a l’exili. Per acusar-los de violar els valors europeus per una frontera”.
 
Per la seva part, Carles Puigdemont ha remarcat que “és hora que la UE entengui que l’autodeterminació va en favor seu i que les fronteres no són eternes” i que “una defensa forta de la democràcia és l’única forma que Europa romangui lleial als seus valors”.
 
En aquesta línia, ha insistit a denunciar que es tracta d’un “judici polític” amb  “presos polítics”. I ha fet notar que els propers mesos “són la oportunitat perquè la comunitat internacional entengui la veritable cara d’Espanya”. “Per entendre que permetre a Espanya fer tot això va en contra dels valors i principis amb què es va fundar la UE”, ha reblat. Per això ha fet una crida als europeus que aposten pel diàleg a “parlar abans que no sigui massa tard per a ells, per a nosaltres i per a Europa”.
 
Tanmateix, Quim Torra ha posat en relleu que “independentment de quanta repressió ens apliqui l’estat espanyol, continuarem amb la nostra lluita democràtica i no violenta per la llibertat”. I ha assegurat que “si el preu de la llibertat, de defensar els drets de la nostra gent, és la meva llibertat personal, pagaré el preu, de la mateixa manera que els nostres amics estan pagant el preu de la llibertat i l’exili”.