Skip to main content

També han respost...

Gerard Furest: 'Com hem de revifar la flama del català?'

| Respostes amb criteri

És un fet que l'ús social de la llengua catalana, de manera especial a partir del tombant de mil·lenni, ha reculat a tot arreu del domini lingüístic. El perquè de la reculada té múltiples respostes, entre les quals un món més globalitzat, un Estat espanyol tan homogeneïtzador -lingüicida- com sempre (però ara més agressiu que en el postfranquisme), un increment demogràfic inabsorbible per a qualsevol comunitat subordinada i una classe política a nord i a sud que, en comptes de liderar i bastir un discurs potent a l'entorn dels drets lingüístics que donés autoestima als parlants, s'ha dedicat a retroalimentar els propis complexos amb els dels ciutadans.

Per a revertir aquesta difícil tessitura, a banda d'avançar cap a major quotes d'autogovern (si pot ser completa en el cas del Principat), hem de treballar en dos fronts. En primer lloc, cal fer del català una llengua útil, és a dir, un requisit laboral en tants àmbits com sigui possible, començant per les empreses més grosses dels respectius territoris: les administracions d'autogovern. No cal dir que és absurd demanar al sector privat el que hom, per incúria o pusil·lanimitat, i tot i comptar amb una normativa que fa d'empara, no és capaç de garantir al sector públic. En segon lloc, ens cal desacomplexar i alhora afinar els discursos sobre la importància de la llengua com a element troncal de la nostra identitat com a catalans, valencians, illencs, andorrans, franjolins i algueresos. Altrament, quin incentiu (ni que sigui, a nivell integratiu, merament psicològic) tenen els nouvinguts o vellvinguts per a aprendre-la i fer-se-la seva? En definitiva: la llengua ha de ser útil per a connectar amb la realitat de tot el nostre país, i perquè puguem continuar sent/fent una aportació positiva al món.


Gerard Furest 2Gerard Furest i Dalmau (Figueres, 1980) @gerard_furestÉs filòleg, professor d’institut i sindicalista. Ha publicat el Decàleg irreverent per a la defensa del català (Edicions del Núvol, 2021) i comparteix les seves reflexions en defensa de la llengua al seu canal de Telegram

També han respost...