No, de cap manera. La història de l'escola catalana és, en gran part, la història dels atacs que ha patit. El català a l'escola ha estat perseguit, sense descans, al llarg de tres-cents anys, pels poders de l'Estat, d'una manera constant i implacable. Altres vegades, també, des de partits polítics i associacions creades amb aquesta pretensió. Jo l'he estudiada més a fons al Principat però és evident que la repressió de la llengua es va produir arreu dels Països Catalans.
Els darrers batzacs a la llengua catalana a l'escola –en forma de lleis orgàniques, sentències, interlocutòries...– no són més que rèpliques posades al dia dels nombrosos atacs rebuts al llarg dels darrers tres segles per part d'un Estat que, en lloc de protegir la cultura i la llengua catalana, la menysprea. Recordem només el ministre Wert quan va dir que l'interès del govern era «españolizar a los alumnos catalanes». Volia dir, és clar, castellanitzar-los.
Vet aquí, doncs, la història de l'escola catalana: el vell mite de Sísif. Després d'uns anys de fer –de fer bona feina, de dedicar-hi esforços ingents...– es veu que ara toca desfer. Però, tot i el 'dolor de llengua' que hem de patir sempre, tan ben descrit per Enric Larreula, no defallirem i continuarem lluitant. «I ell aleshores de nou empenyia, tesant-se, amb els membres amarats de suor i la pols nimbant-li la testa», en la traducció que Carles Riba va fer de l'Odissea. I així ho farem!
David Pujol i Fabrelles (La Bisbal, 1965). És mestre, llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Ciències de l'Educació. És el director de Perspectiva, la revista de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, entitat on treballa actualment. També col·labora a la Universitat de Girona i a la UOC. Acaba de publicar La repressió del català a l'escola. Tres-cents anys de lluita i resistència (1715-2018), premi IEC de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'any 2021.
(La il·lustració que acompanya aquest escrit és una part de la portada del número 336 de la revista Cavall Fort, del setembre de 1976, dibuixada per la ninotaire Pilarín Bayés)
Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona