També han respost...

Anna Girbal: 'Per què Rosó és una cançó tan popular cent anys després de la seva estrena?'

| Respostes amb criteri

 El 21 de desembre farà cent anys que es va estrenar per primera vegada la cançó Rosó al Teatre Tívoli de Barcelona. Durant aquells anys Catalunya intentava crear un gènere de teatre líric nacional que es desmarqués de la Sarsuela. Rosó era un dels onze temes que formaven part de l’obra de teatre líric (ara en diríem teatre musical) Pel teu amor amb música de Josep Ribas i llibret de Miquel Poal i Aregall. Emili Vendrell fou qui la interpretà per primera vegada.

Des d’aleshores, les versions i enregistraments d’aquesta meravellosa cançó han estat múltiples, fins a convertir-la en la cançó més versionada del teatre musical català. Des de Dyango, Moncho o Marina Rossell  fins al grup Obeses, que foren els qui van tornar-la a posar en escena respectant-ne l’origen, però donant-li la modernitat del moment.

El meu pare Arseni Girbal, cantant d’havaneres i baríton del Grup Terra Endins de Girona, l’enregistrà el 1995. Inevitablement, aquesta és la versió que més poso a la meva filla Rosó que ara té 3 anys. Avi i neta no es van arribar a conèixer, però estaran sempre més connectats gràcies a aquesta cançó.

Cent anys de l’estrena i un centenar de Rosós registrades a l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya). Potser fins i tot en són cent més les que es diuen Rosó i no se’ls va permetre registrar com a tal. El que sabem del cert, és que cadascuna d’elles té una bonica i singular història per explicar al voltant del seu nom. Un nom que les fa sentir úniques, especials i que porten amb gran orgull i estima.

I és per tot això, per la cançó i pel nom, que hem decidit convocar la Primera trobada de Rosós de Catalunya, que tindrà lloc el 22 de gener de 2023, a l’auditori Josep Irla de Girona.

Si et dius Rosó i vols conèixer més Rosós d’arreu de Catalunya i de totes les edats, escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

I per a tots els amants d’aquesta cançó, recomano el documental 'Pel teu amor - 100 anys de Rosó' que amb motiu del centenari ha produït el portal web www.teatremusical.cat


Anna Girbal 2 Anna Girbal Brugada (Girona, 1981) Mestra de música i impulsora de la 1a Trobada de Rosós de Catalunya.

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos