També han respost...

Toni Royo: 'Què volem dir quan diem que tenim una llengua per guanyar?'

| Respostes amb criteri

Hi ha gent que té "la sort" que la llengua li ve donada. Cap parlant del francès, l’italià, el castellà i no diguem ja de l'anglès ha de fer cap esforç per a mantenir amb normalitat la seua llengua, pràcticament en tots els ambients. Uns altres, en canvi, tenim llengües que no és que siguen de segona, sinó que ens les han volgudes convertir en això; i no, la nostra llengua, el nostre valencià, el català de tots, com deia Enric Valor, és una llengua tan digna i tan útil per a la vida actual com la que més, encara que alguns s'esforcen en aconseguir fer-nos creure el contrari. En aquest sentit, la fita històrica que representen les Normes de Castelló, signades a la nostra ciutat el 1932, marquen clarament un abans i un després de la llengua pròpia. Des de llavors tots els catalanoparlants, independentment del nostre origen territorial, tenim una normativa que ens permet afrontar amb dignitat l'ús d'aquesta llengua en tots els àmbits i en totes les situacions de la vida actual.

És per això que el lema de la convocatòria d'enguany és ‘Una llengua per guanyar’, i està inspirat en una citació de Joan Fuster que deia que 'La llengua no ens la regalarà ningú, l'haurem de guanyar dia a dia'. I el dissabte 17 serà una oportunitat per demostrar-ho assistint a la manifestació i al concert que ha convocat la plataforma Castelló per la Llengua. Us hi esperem!


Toni Royo 2Antoni Royo Pérez (Castelló de la Plana, 1954). Activista cultural vinculat de fa molts anys a Acció Cultural del País Valencià i a la Plataforma per la Llengua i altres entitats i iniciatives. (Perfil del Facebook). Recentment ha publicat el llibre de memòries Pel meu país (Onada Edicions, 2020).

 

 

 

 

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos