També han respost...

Maria Costa: 'Qui i per què no vol permetre l'ús del català als plens de Catalunya Nord?'

| Respostes amb criteri

L'Estat francès s’ha constituït a través d’una colonització sistemàtica de les seves zones perifèriques on vivien, i encara viuen, velles nacions europees. La llengua francesa imposada com un signe d’ascens social i de progrés, l’esborrament de les referències històriques amb noms de departaments merament descriptius i la prohibició del català a l’escola per mantenir-lo en un estatut de dialecte de segona categoria, són els pals de paller d’una aproximació colonial, feta per a nodrir una narrativa nacional francesa. En aquest marc jacobí, la República passa per davant de tot. Per a l’Estat francès, fer-la viure al consell del ple amb les llengües que va voler esborrar és una amenaça separatista i en tot cas la prova del seu fracàs.

L’ombra portada del procés tal com la meva personalitat de batllessa clarament independentista i implicada, encara empitjoren la percepció de la Prefectura, tot i que el problema sigui el mateix per als bretons, bascos, alsacians, corsos... França no es vol ni s’imagina plural.


Maria costa 1

 Maria Costa i Baqué (Els Banys d’Arles, 1959) @CostaMarie9. Batllessa dels Banys d’Arles (Vallespir) i vicepresidenta primera de la Mesa de l’Assemblea de Representats del Consell per la República. És traductora i periodista.

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos