També han respost...

Coneixem realment Andorra?

| Respostes amb criteri

Malgrat la proximitat geogràfica i compartir llengua, cultura i un bon tros d'història, des de Catalunya es coneix ben poc Andorra. Els tòpics, les notícies més o menys malintencionades, sobretot les que en els darrers anys s’ha publicat des de l’Estat espanyol, són en gran part els eixos del desconeixement que es té del Coprincipat.

Si haguéssim de fer una enquesta a la gent demanant per certs aspectes de la realitat andorrana, molt difícilment trobaríem que algú encertés gaires preguntes com ara: Andorra és un paradís fiscal? Com és que és un país sobirà? Quan va començar el seu autogovern democràtic? De què viu el país? I això per no posar-hi tòpics encara més pesats com preguntes sobre els youtubers i els famosos que viuen al país, comentaris sobre la velocitat dels andorrans quan conduïm per carreteres catalanes o si Andorra és gaire més que un carrer ple de botigues.

Som petits i, per tant, força desconeguts i és una autèntica llàstima perquè tenim una curiosa idiosincràsia política, unes fortes tradicions, uns personatges que han nascut o han passat per Andorra fent créixer el nostre país i grans fites que ha aconseguit la nostra llengua gràcies a l’estatus d'única llengua oficial.

En tots els llocs turístics passa el mateix, el visitant hi arriba, hi passa unes quantes hores i acostuma a marxar sense endinsar-se més enllà que el que podria ser un decorat de cartró ploma ideat perquè s'hi deixi uns quants diners i engreixi el negoci del propi turisme. Però Andorra és molt més que això i els andorrans intentem explicar-ho als nostres veïns i arreu del món. Som un país de menys de 500 quilòmetres quadrats, amb 70.000 habitants i modestos amb gairebé tot.

Un servidor i la professora Maria Cucurull hem publicat recentment el llibre 100 coses que has de saber sobre Andorra (Anem editors) on fem una pinzellada de tot això. D'una manera distesa i alhora rigorosa hem fet un recull d'un centenar de temes diferents que hem dividit en set blocs: política, societat, llengua, paisatge, cultura, economia i Història. Un llibre per a curiosos que vulguin conèixer una mica més a fons el petit país dels Pirineus.


Arnau Colominas (Barcelona, 1982). @colominas Empresari i comunicòleg. Ha dirigit i impulsat diversos mitjans de comunicació, passant pel món de la premsa a internet: diaris (director d'El Periòdic d'Andorra i Culturàlia.ad), ràdio (locutor a Flaix Andorra, Ràdio Nacional d'Andorra i Ona Catalana) i televisió (Canal Català de Televisió i Andorra Televisió). Ha estat gestor cultural, formador i assessor en comunicació política. Fundador de l’agència de publicitat, comunicació i màrqueting cultural Culturàlia.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos