Skip to main content

També han respost...

Estem prou al dia de tot el que s’escriu sobre llengua?

| Respostes amb criteri

En una època en què els pronoms febles trontollen i les faltes d’ortografia ens envolten tothora, hi ha més articles, debats i opinions sobre llengua que mai. Una paradoxa interessant i alhora sorprenent. És desconcertant que en certs àmbits on hauria de prevaldre una certa formalitat lingüística trobem tertulians amb una fonètica que esfereeix i periodistes que arrosseguen les esses sordes i s’hi entrebanquen. Anem en conferències en què els ponents fan una presentació amb diapositives curulles de faltes i sense cap vergonya, sembla que no se n’adonin que això resta credibilitat al seu coneixement. I mentre en una part de la societat creix la informalitat lingüística, en altres sectors hi ha una lluita aferrissada per defensar el català correcte.

D’iniciatives en favor de la llengua n’hi ha moltes. N’hi ha que tenen un eslògan tan reeixit que s’han convertit gairebé en frases fetes ‘El català correcte, passa’l’. D’altres, més a títol personal, s’ocupen de corregir les errades que es troben a les piulades de Twitter. I de fet, a les xarxes en podem trobar moltes de propostes que amb més o menys qualitat lingüística tenen una clara voluntat d’aportar un granet de sorra per promoure la llengua.

Perquè de fet, qualsevol iniciativa sempre serà benvinguda, perquè ens cal i perquè tot suma. I el que és clar és que el català no tan sols amoïna els estudiosos de la llengua, sinó que a més la inquietud i la voluntat de millora és d’abast social. És per això que fa gairebé quatre anys, quan vam rebre el butlletí setmanal d’InfoMigjorn amb una nota ‘Als nostres lectors’ en què ens anunciaven que es tancava la segona etapa d’aquest butlletí, vam pensar que no podíem restar impassibles davant la fi d’una de les iniciatives de més rellevància vetlla per al bon ús de la nostra llengua.

InfoMigjorn va ser creat el 18 d’agost del 2002 per Enric Gil com a llista de distribució de correu. Primer formava part de la llista Migjorn sobre llengua i posteriorment va esdevenir un butlletí informatiu independent. L’1 de setembre del 2008 se’n va fer càrrec Eugeni S. Reig que, pràcticament en solitari, publicava un butlletí diàriament que recollia notícies de premsa, articles, ressenyes de llibre, informació sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicació de revistes, etc. sobre llengua catalana. A partir del 2016 i fins al 2018 se’n va fer càrrec l’associació Xarxa de Mots i passà a ser setmanal. Des del gener del 2019 i fins avui, el butlletí s'edita i s’envia cada dimarts en format Newsletter des d'Andorra, a través del Col·lectiu 7Ciències.

Creiem que simbòlicament és interessant que la gerència del butlletí InfoMigjorn es vagi estenent arreu del domini lingüístic. Que sigui una mica com la Flama del Canigó, que no s’apagui la flamarada i que s’espargeixi arreu dels Països Catalans.


Maria Cucurull Canyelles (Valls, 1983) @mariacucurull, professora de llengua i literatura catalanes i coordinadora del Butlletí InfoLlengua (InfoMigjorn).

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

També han respost...