També han respost...

Per què neix ara l’Associació Amics de Casa Macià?

| Respostes amb criteri

A finals del 2020 es va crear a Prats de Molló l’Associació Casa Macià a qui Jaume Aragall, el nou propietari, va cedir la gestió de Vil·la Denise. Aquesta torre va ser llogada per Francesc Macià en el seu exili i va ser testimoni de l’organització dels anomenats Fets de Prats de Molló (temptativa d’invasió de Catalunya l’any 1926 amb l’objectiu d’aconseguir la independència del Principat).

Amb vista a la proximitat del centenari, l’Associació Casa Macià projecta consolidar, restaurar i reformar l’edifici per convertir-lo en un centre d’interpretació dedicat a la història de Catalunya, en un espai de memòria històrica concentrat en els valors de resistència, solidaritat i exili. Aquests conceptes han caracteritzat la relació entre el nord i el sud de la frontera imposada pel Tractat dels Pirineus.

El 2022 neix, amb seu a Molló, l’Associació d’Amics de Casa Macià. La Junta que ha impulsat el seu naixement té un caràcter transversal dins el moviment d’alliberament nacional.

Els quatre objectius de l’associació són:

  1. Promoure, desenvolupar, difondre la història, la llengua i la cultura catalanes.
  2. Afavorir el coneixement i la preservació del patrimoni històric i cultural català.
  3. Ajudar i donar suport a l’Associació Casa Macià de Prats de Molló (fins i tot la web és compartida: www.casamacia.cat).
  4. Col·laborar i donar suport a iniciatives que promoguin democràticament, i d’acord amb els drets civils i polítics establerts per les declaracions de les Nacions Unides, la declaració d’un estat català, social, democràtic i independent.

La història amb minúscula -la de les petites coses que semblarien perdudes en l’oblit- i la història amb majúscula -la dels fets que han quedat escrits als annals i a l'imaginari col·lectiu- de les comarques del Vallespir i el Ripollès (ras i curt, del nord i el sud de Catalunya) han bategat amb sincronia, malgrat els segles de separació política i administrativa. La cultura, i especialment la cultura popular, ha bastit -i basteix- ponts i estructures de reconeixement.

La primera activitat de la nova associació és la celebració del I Aplec de Cultura Nacional els dies 2 (a Molló) i 3 (a Prats de Molló) de juliol. L’Aplec aspira a convertir-se en un referent anual i mitjançant la capacitat de la cultura de transformar la vida transfronterera, reforçar nexes, propiciar noves connexions i afavorir el trànsit cultural i dels veïns en un procés de reconeixement i reconstrucció nacionals


Carme Renedo i Puig (Girona, 1963) @CarmeRenedo Bibliotecària. Militant independentista, membre de l'ANC i secretària de l'Associació Amics de Casa Macià (@AmicsCasaMacia

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

 

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos