També han respost...

Quines són les principals raons per a mobilitzar-se contra el ramal de la MAT a la Selva?

| Respostes amb criteri

La dimensió i els usos del projecte de ramal i subestació de la MAT a la Selva fan que sigui crucial mobilitzar-se per preservar el territori i les seves persones.

És un projecte desproporcionat, innecessari i antiquat. Els estudis de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona conclouen que és un projecte “ultrapassat” i no és necessari ni el ramal ni la subestació i que, en cas de justificar-ne la necessitat, hi hauria com a mínim 7 solucions tècniques millors i menys agressives. És un projecte d’una era passada que va en el sentit contrari dels ODS 2030.

És un projecte despòtic, sord i cec amb el territori. Durant aquests quinze anys la Plataforma ha canalitzat el rebuig de la població facilitant la presentació de més de 8.000 al·legacions.  Cap d’elles s’ha contestat. S’han realitzat diferents informes propositius i accions participatives, a destacar  la consulta popular sobre el Ramal MAT el gener de 2014 amb 6.001 vots, un 98,5 %, dels vots en contra. L’informe resultant de la taula convocada per la Generalitat, amb tots els agents implicats, tampoc s’ha tingut en compte. Aquest projecte persegueix interessos privats i no pas al bé comú.

És un projecte il·legal, tòxic i devastador. El seu Estudi d’Impacte Ambiental és insuficient, està caducat i incompleix la legislació espanyola d’avaluació ambiental i directives europees sobre espècies i hàbitats. Afectaria àrees d'especial protecció d’aus que pertany a la Xarxa Natura 2000, a l’àrea herpetològica de més alt valor a Espanya, a 3 PEIN i a 13 hàbitats protegits i 140 espècies protegides per llei (67 de les quals en estat d'amenaça d'extinció). 

És un projecte antidemocràtic. En l'àmbit polític hi ha una amplíssima majoria d'acords en totes les institucions demanant la derogació del Ramal i la subestació: tots els 26 ajuntaments de la comarca i també de les comarques veïnes, el Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Girona, el Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats han aprovat la derogació d’aquest projecte. La Generalitat de Catalunya també s'oposa oficialment a aquest projecte des del 2017. 

Perquè el que proposem sigui realitat cal que en siguem molts. Ens afecta a tots i totes, a la nostra terra i a la nostra vida. Avui el projecte segueix en peu i l’empresa té tota la intenció de dur-lo endavant l’any 2024 per això cal seguir lluitant fins a la seva derogació. 


Xavi Amat Surós (Santa Coloma de Farners, 1975) és membre de la plataforma @noalamatselva que treballa des de fa vint-i-cinc anys per un nou model energètic al territori i des de fa quinze anys per derogar el ramal i la subestació de la MAT a la Selva. 

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos