També han respost...

Amb ‘Canigó 1883’ veurem que el vincle de Verdaguer amb la muntanya fou de pel·lícula?

| Respostes amb criteri

Sí, i gràcies al projecte audiovisual Verdaguer Pirineus de Filmexplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, divulgarem mitjançant el llenguatge audiovisual les excursions i ascensions que va realitzar el poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó.

El projecte ja ha fet part del camí tot explicant la primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882. Ara, volem explicar la segona part de l'aventura, realitzada l’estiu del 1883, mitjançant un nou film, Canigó 1883, com a fita indispensable per a completar la història i el periple de Verdaguer pel Pirineu, alhora origen i inspiració del poema Canigó i canvi d'etapa en la vida del poeta.

El projecte Verdaguer Pirineus té en la seva gènesi la voluntat de vincular els temps i debats contemporanis amb el llegat de l’escriptor. La creixent preocupació pel futur de la llengua catalana i pel seu ús social arreu dels Països Catalans permet reivindicar l’aposta de Verdaguer de fer del català una llengua literària, sense renunciar a la vessant popular de l’idioma. I ell ho fa amb una mirada desacomplexada, portant la llengua a nous límits fins llavors mai explorats. L’exploració de nous límits, físics i geogràfics, també marquen la gran aventura del poeta pels Pirineus, convertint les muntanyes en inspiració i refugi d’una forma d’entendre la llengua i el país.

Ara, gràcies a la tasca d’assessorament històric i documental d'experts en el tema com Bernat Gasull, Carme Torrents, Jordi Pasques, Ricard Torrents o Àlvar Valls, i la col·laboració de la Fundació Jacint Verdaguer, hem pogut reconstruir la gran aventura pirinenca. El resultat és un apassionant viatge d'investigació convertit en un film de ficció basat en fets reals fidels als successos, paisatges i context. D’aquesta manera, Canigó 1883 mostrarà com era aquell Pirineu de finals del s.XIX i la seva gent, just abans de les importants transformacions que canviarien per sempre més el tarannà dels seus habitants. A través del tractament audiovisual i la direcció d’art convidarem a l’espectador a fer un viatge fins a l’època en què foren escrits els 4.334 versos de Canigó. Les imatges aèries són una peça clau del projecte amb l’objectiu de mostrar la magnificència del Pirineu descrita per Verdaguer.

Per a fer-ho fer de la millor manera possible hem iniciat una campanya de micromecenatge a la que volem convidar tothom a participar-hi. En aquesta pàgina www.vkm.is/canigo1883 hi trobareu tota la informació referent al projecte i a les possibles aportacions i recompenses.


Albert Naudín Bolibar (Barcelona, 1977). @AlbertNaudin És enginyer de formació i afeccionat al muntanyisme i l'alpinisme. És creador de la productora de contingut audiovisual de muntanya FilmeXplora produccions i ha estat director de la pel·lícula ‘Maleïda 1882’, entre d’altres projectes.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

 

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos