Joan Triadú i Font va néixer a Ribes de Freser el 30 de juliol de 1921 i va morir a Barcelona el 30 de setembre de 2010. La seva trajectòria com a mestre, pedagog, escriptor, traductor, crític literari, activista cultural i defensor de la llengua catalana ha fet de Joan Triadú un dels referents cívics i ètics més potents del nostre país en el darrer segle. Una trajectòria sòlida i coherent que el Govern de Catalunya va reconèixer en incloure el centenari del seu naixement en la llista de commemoracions de la Generalitat, cosa que va significar que l’any 2021 tingués el rang oficial d’Any Joan Triadú.
La influència de Joan Triadú en la nostra vida cultural i cívica és un fet inqüestionable: des de les Festes Literàries de Cantonigròs, la revista Ariel, l’Any Fabra o les Festes de Cultura Popular Pompeu Fabra fins a la tasca pedagògica desenvolupada en diferents institucions educatives, passant per la col·laboració en nombrosíssimes iniciatives culturals. També, sota la seva batuta i dins de l’encaix d’Òmnium Cultural, l’impuls de l’ensenyament del català i la formació del professorat van ser un dels pilars de la seva feina.
La commemoració del centenari del naixement de Joan Triadú ha estat una oportunitat esplèndida per donar a conèixer la figura d’aquest patriota exemplar i, alhora, per posar en valor tot allò que defensava i que, dissortadament, encara no podem donar per assolit. Són valors encara necessaris i definitoris del que som, com la defensa del català com a llengua nacional, que l’escola sigui plenament catalana amb llengua i continguts a Catalunya, que el rigor i l’exigència siguin presents en tot allò que fem, que no defallim ni en la recerca constant de l’excel·lència ni en el fet de considerar que la nostra cultura té tanta dignitat com qualsevol altra i que, per tant, no ha de demanar permís a ningú per expressar-se amb tota la força.
El record de la figura de Joan Triadú ens interpel·la a tots plegats a mantenir ben alt el nivell d’exigència i el grau de compromís amb les nostres llibertats com a poble, fet que posa en evidència la necessitat de més intel·lectuals i homes d’acció com Joan Triadú.
La lluita continua. Joan Triadú és un exemple indiscutible a seguir.
Susanna Àlvarez i Rodolés (Barcelona, 1966). @SusannalRodo Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Col·laboradora de Joan Triadú durant el període 2002-2010, va treballar amb ell en la confecció de Memòries d’un segle d’or, Textos i pretextos de pedagogia: 1938-2008 i va editar Atentament. Lectures crítiques, de Joan Triadú. El 2021 va publicar a Eumo Editorial Joan Triadú, en conversa. Quaranta-vuit entrevistes a l’intel·lectual i home d’acció.
[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]
Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona