Skip to main content

També han respost...

Com és que ha costat tant treure la figura de Pere Caimó de l’armari de la història?

| Respostes amb criteri

Sí, resulta incomprensible. Però l’historiador gironí Carles Rahola ja va avisar l’any 1932, a Vides heroiques, que es tractava d’un gegant de la llibertat. En Quim Nadal ho rubrica dient que, llegint la seva vida al llibre de Rahola, se li posava la pell de gallina. Francesc Ferrer i l’arxiver ganxó Àngel Jiménez també havien revelat moltíssims detalls corprenedors de la seva vida. Perquè en definitiva, ¿es pot pensar en algú que hagi lluitat més que Caimó per les llibertats democràtiques a les comarques gironines? D’entrada, va ser-hi el diputat més votat. Havia tornat de fer d’indiano a Puerto Rico (1854), i no va fer més que entrar i sortir de presó en la seva lluita per la República, per les llibertats, contra l’esclavatge i contra el mal govern del general Prim i la despòtica crueltat del general dels carlins, Francesc Savalls.

A més, d’ajudar a consolidar la Primera Internacional a Sant Feliu –al costat de la mítica sindicalista Isabel Vila- va ser el líder dels republicans federals en accions tan extraordinàries com el Foc de la Bisbal, on es van enfrontar a l’exèrcit espanyol l’any 1869. A més va ser l’alcalde més popular que ha tingut mai Sant Feliu de Guíxols, ciutat que va defensar de la manera més insospitable i èpica, mentre va poder. Però, per a apreciar-ho, sens dubte el millor és llegir la novel·la, de la qual aviat sortirà la segona edició. És el mínim que es mereix aquest gran empordanès, de qui un oponent va fer la següent descripció: “persona intatxable, però d’idees perilloses i de gran prestigi al país”. Quan així parla un contrincant, podem estar segurs que ens trobem davant un gran home. Cal esperar que, a partir d’ara, ell i Isabel Vila quedin com dos grans referents històrics dels gironins.

Toni Strubell i Trueta (Oxford, Anglaterra, 1952). Filòleg i activista polític i cultural. Ha estat impulsor d'entitats com la Comissió de la Dignitat i autor de llibres i campanyes per a reivindicar i dignificar referents com Narcís Roca i Farreras, Lluís Companys, Sunyol i Garriga o Isabel Vila. La seva darrera novel·la és Caimó, editada per Llibres del Segle.També ha divulgat molt la petjada catalana al País Basc, i ha estat promotor d'iniciatives com el joc El Savi, sempre amb l'objectiu d'enfortir la memòria i la consciència nacional. L'any 2002 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi, i a les eleccions de l'any 2010 fou elegit Diputat al Parlament de Catalunya. És net del compromès i eminent doctor Josep Trueta i Raspall. 

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta.]

També han respost...