També han respost...

És important fer memòria de fets històrics com els de Prats de Molló?

| Respostes amb criteri

Jo considero que sí. És molt important no oblidar mai les persones que, com el meu pare, al llarg de la història, han lluitat contra l’ocupació espanyola i s’han sacrificat per la independència de Catalunya. Són moltes les famílies com la meva que, sent jo una nena, vam haver d’anar a l’exili. Tot això no s’hauria d’oblidar, perquè malgrat que han maldat per anorrear-nos com a poble, mai no ho han aconseguit i sempre hem resistit amb molta dignitat. També cal recordar que molts catalans exiliats a l’estat francès van comprometre’s amb assumptes polítics molt perillosos i van lluitar contra l’ocupació nazi.

Jo mateixa vaig escriure i editar una conferència amb el títol ‘La vida de Macià. Un exemple i una esperança’, perquè considero que cal reivindicar la figura de Francesc Macià com a exemple de fermesa, coratge i dignitat catalana.

Enguany, que farà 95 anys dels Fets de Prats de Molló, no crec que pugui participar als actes commemoratius que es faran el diumenge 21 de novembre, però m’agradaria molt ser a l’ofrena floral que es farà al monument que homenatja Macià i tots els altres combatents que l’acompanyaven. Celebro molt que la Vil·la Denise, la casa que Macià va fer servir de quarter general, s’hagi pogut preservar i que pugui ser un element més que ajudi a explicar i entendre la història dels catalans per recuperar la nostra unificació i independència. Fou amb aquest mateix desig que vaig escriure el poema ‘Canigó’, que us convido a escoltar recitat per la Montserrat Carulla en aquest enregistrament.

Us convido també a escoltar aquesta entrevista que em van fer en Berenguer Ballester per al programa 'Memòria' de Ràdio Arrels fa un parell d’anys.

Maria Rosa Marmer de Tourné (Castelló d’Empúries, 1931). És una artista, pintora i activista cultural resident a Perpinyà. És filla de Pere Marmer, àlies ‘Perico’, que el 1926, amb 16 anys, fou el combatent més jove dels fets de Prats de Molló sota la direcció de Francesc Macià.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos