També han respost...

Pel que fa a l’àmbit de la literatura infantil en català, podem dir que hi ha bones expectatives?

| Respostes amb criteri

Als Països Catalans, la literatura infantil i juvenil ha seguit les tendències de la resta del món, han estat nombrosos els autors i les autores que han conreat aquest gènere. El paper de la LIJ ha estat més important que als països de desenvolupament políticament normal, ja que no solament ha estat un complement a l’escola, sinó que sovint ha hagut de suplir el que aquesta no feia. Amb només un segle escàs d’existència ha demostrat amb escreix la seva varietat de registres, la capacitat d’assimilació i de producció que té, i ha assolit un lloc en la producció europea actual.

La literatura ha estat tradicionalment l’àmbit privilegiat per a la creació de l’imaginari cultural humà i, per tant, també de la nació. La literatura infantil i juvenil és, normalment, la primera que llegeix una persona en el curs de la seva vida; d’aquí prové la posició determinant d’aquesta en la formació de nous lectors. Això explica que, davant processos de planificació, la LIJ sigui una qüestió prioritària. El nou projecte de construcció nacional ha d’estar dotat d’un pla nacional de la lectura modern, on es posi en valor el paper de la LIJ i els escriptors que la fan possible, prestigiant-la i donant-li visibilitat, consolidant-la i exportant-la arreu del món. La LIJ és la clau que obre el pany d’un imaginari propi per als nostres nens i nenes.

Un imaginari nacional, que han fet possible els nostres escriptors de LIJ, dotant els joves de referents de ficció que abans només trobaven en altres literatures, com l’anglosaxona, l’escandinava o la francesa. Autors que pensen el món des de casa nostra i que estimen la llengua i la cultura catalanes, promovent la imaginació i la creativitat dels nostres infants i creient fermament que un país s’aixeca gràcies als seus futurs ciutadans i als valors que hagin adquirit al llarg dels seus anys d’educació.

 

Gemma Pasqual i Escrivà (Almoines, 1967), @GemmaPasqual és una escriptora molt compromesa amb la llengua i el país. Entre les seves novel·les hi predominen les d’àmbit juvenil i infantil, i té una llarga trajectòria en animació lectora en escoles i instituts. També ha estat la vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià, i també de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos