També han respost...

Quina va ser la primera vegada que els borbons van estar a punt de perdre el control de Catalunya?

| Respostes amb criteri

Any 1719. França, Gran Bretanya, Àustria i Holanda amenacen Felip V, el que es coneix com la Guerra de la Quàdruple Aliança. Al Pallars s’hi concentren algunes tropes estrangeres i una munió de guerrillers de la resistència catalana, miquelets austriacistes, sota les ordres de Carrasclet. 

El 6 d’agost a la vila de Tremp els soldats borbònics s’amotinen contra les autoritats castellanes per l’impagament del salari i els alts tributs que ofeguen la població. Cal recordar que són catalans, antics combatents austriacistes, desertors i derrotats del 1714. A aquesta revolta s’hi sumen la població de la zona i el conjunt de tropes de guerrillers catalans, que ràpidament controlen la Conca de Tremp. Aquests capturen el comandant en cap Mateo Cron quan intentava fugir i el lliuren als francesos. La resta d’autoritats filipistes abandonen a correcuita el Pallars. 

Els revoltats prenen el poder de Tremp, s’aboleix el Decret de Nova Planta i es restitueixen les Constitucions Catalanes. La notícia de la Revolta de Tremp corre per tot el Principat, Aragó i València. Es sumen a la revolta totes les poblacions pallareses i altres del Pirineu com La Seu d’Urgell, Puigcerdà, Camprodon, Ripoll, Olot o Banyoles.

Durant uns mesos una part del Principat és alliberada del poder Borbó i torna a estar regida pels Furs i Lleis pròpies de Catalunya gràcies al control del territori per la població, la resistència armada i al suport de la Quàdruple Aliança europea.

Jaume Gelonch i Roca (Tremp,1987). Pagès, ramader, activista i dinamitzador cultural.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

 

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos