També han respost...

Algú que sàpiga la història d'Eivissa s'atreviria a dir que l'eivissenc no és català?

| Respostes amb criteri

Fa 786 anys que un estol de naus comandades per Guillem de Montgrí varen arribar a Eivissa i la conqueriren entre els dies 5 i 8 d'agost. Per aquest motiu, les Festes de la Terra, a Eivissa i Formentera se celebren entre aquests dos dies (el de la patrona Mare de Déu de les Neus i el patró Sant Ciriac). A partir d'aquest moment, s'anaren repoblant sobretot amb gent arribada de l'Empordà, amb els llinatges que han arribat fins avui: Costa, Bonet, Serra, Torres... Des de llavors, hi ha un fil de manteniment de la llengua catalana a les nostres illes, que han patit vicissituds compartides amb la resta del país: ocupació borbònica, guerres civils... El llegat lingüístic i cultural s'ha mantingut fins avui dia. Per posar algun exemple sobre la catalanitat d'Eivissa, podem dir que a les festes d'enguany s'han exhaurit les entrades per a dos concerts del Pot Petit i per al de Doctor Prats.

Per això, com deia Felip Curtoys, poeta eivissenc de la Renaixença:

“Eivissa, petit bocí de la terra catalana,

que arrencà la tramuntana

i enmig de la mar florí”

I afegia Isidor Marí:

“Que som terra catalana

ja és ben fàcil d'advertir,

llevat que tenguis lleganyes

o cervell de ratolí”.

 

Esperança Marí i Maians (Formentera, 1959) és una filòloga i política formenterera. Va ser diputada del Parlament de les Illes Balears dins les llistes d’Eivissa pel Canvi durant els anys 2003-2007 i 2007-2011.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos