També han respost...

Per què continua sent tan vigent el cartell ‘Aixafem el feixisme’ 85 anys després?

| Respostes amb criteri

Pere Català i Pic (Valls 1889 – Barcelona 1971) va crear el cartell la tardor del 1936, poc després de l’aixecament armat, preludi de la Segona Guerra Mundial, en contra de la legalitat republicana i, també, de la Generalitat. L’avi compon «Aixafem el feixisme» quan ni el nazisme alemany ni el feixisme espanyol encara no s’havien mostrat amb el grau de cruesa i maldat que al cap de poc temps van aplicar i, sovint, també exhibir.

Un dels missatges de cartell és, doncs, d’alerta. Cal estar alerta, tant el 1936 com el 2021, per evitar que les propostes en contra de la llibertat s’aprofitin de les crisis socials. És un plantejament universal, però el cartell en té un de ben arrelat a la terra. Amb l’espardenya que aixafa la creu gammada, Català i Pic simbolitza el poble de peu pla: l’espardenya la calçaven les classes populars catalanes (pagesos, obrers, menestrals...els mateixos mossos d’esquadra); l’acció popular conjunta era (i és) la via per frenar (aixafar) el feixisme.

La publicació d’«Aixafem el feixisme» va ser el punt de partida del Comissariat de Propaganda dirigit per Jaume Miravitlles i del qual Català i Pic fou el cap de la Secció d’Edicions. El Comissariat tenia la missió d’explicar al món els valors de la Catalunya republicana, però també va constituir una eina per estendre la cultura entre els soldats destinats al front i un organisme per enquadrar en temps de guerra intel·lectuals de tota mena de perfils (Lola Anglada, Robert Capa, Agustí Centelles, Carles Fontserè, Mercè Rodoreda). L’Auca del noi català antifeixista i humà, amb dibuixos de Joan Obiols i textos de Català i Pic, és una de les dues-centes publicacions que el Comissariat va impulsar.

«Aixafem el feixisme» és finalment una obra mestra de la cartellística europea que culmina la trajectòria publicitària a partir de la fotografia que Català i Pic havia iniciat el 1930. I no inclou lletres: no en calen.

Rafael Català i Dalmau (Barcelona 1962) és historiador i editor. Actualment és el responsable de «Rafael Dalmau, Editor» @RDalmauEditor.

.

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos