També han respost...

Per què Sant Joan és la Festa Nacional dels Països Catalans?

| Respostes amb criteri

Citant el folkorista (i fallaire) Jan Grau en l'article que s'inclou en l'opuscle Els focs de Sant Joan, un ballet de Robert Gerhard (Dansàneu Publicacions, 2021) que s’inspira en les festes del foc d’Isil (Alt Àneu), Sant Joan “és també el canvi d’any, el solstici d’estiu, quan el cicle natural fa un tomb de plenitud. És el moment que ancestralment es demanava i propiciava l’abundància per a l’etapa que en aquell moment comença (...) El sol com a divinitat significa llum i escalf, tant familiar com comunitari, és el foc casolà de la llar però també és la foguera comunitària a la plaça quan es fa festa”.

La Flama del Canigó, símbol com n'hi ha pocs dels Països Catalans, és una tradició vinculada al solstici d'estiu que s’esdevé al Principat, a la Catalunya Nord, a les Illes i al País Valencià entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres durant la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, sigui repartida arreu. L'acció enllaça directament amb les festes del foc dels Pirineus, les falles, reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2016.

Tal i com recorda Òmnium Cultural, “avui és pràcticament impossible trobar una sola foguera a la Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic. Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar pel Principat de Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana. A poc a poc la xarxa es va anar estenent, i el foc que baixa del Canigó també va arribar al País Valencià”.

Lluís Puig i Gordi (Terrassa, 1959) és gestor cultural i diputat al Parlament de Catalunya. Actualment viu exiliat a Brussel·les. 

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos